dårlig ånde

God munnhygiene, regelmessige tannlegebesøk og klassiske midler som munnskyll og tyggegummi forhindrer, eller forbedrer typisk dårlig ånde. For å motvirke dårlig ånde er det viktig å forstå hvorfor du i det hele tatt får den. Du kan derfor ha nytte av å lese mer om de mange årsakene til dårlig ånde her på siden.

Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde er en ubehagelig lukt fra munnen som er sjenerende for mange mennesker. Opp mot 50 prosent av personer som blir spurt om de har dårlig ånde forteller at de har opplevd perioder hvor de har vært plaget av problemer med dårlig ånde. Kronisk dårlig ånde er heller ikke sjeldent. Har du problemer med dårlig ånde, er du med andre ord langt fra den eneste.

årsaker til dårlig ånde

Årsaker til dårlig ånde

Det kan være mange forskjellige årsaker til at du får dårlig ånde. I de fleste tilfeller kan årsaken til dårlig ånde imidlertid finnes i munnen. Nedenfor kan du lese mer om de mest alminnelige årsaker til dårlig ånde.

 • Dårlig munnhygiene
 • Den hyppigste årsaken til dårlig ånde er dårlig munnhygiene.

  Sørger du ikke for å holde munnen din ren, vil bakterier sette seg langs tannkjøttet. Dersom dette skjer så kan bakteriene nedbryte de organiske bestanddelene av matrestene, hvilket danner illeluktende svovelbrinte. Det er denne uorganiske forbindelsen som fører til dårlig ånde.

 • Betennelse i tannkjøttet
 • Tannkjøttbetennelse kan føre til dårlig ånde. Derfor anbefales det at du, på jevnlig basis, gjennomgår en tannrensing. På grunn av dette kan spesielt unge mennesker oppleve å ha dårlig ånde i forbindelse med betennelse som følge av frembrytende visdomstenner.

 • Slankedietter
 • Slankedietter kan forårsake dårlig ånde, da man ofte spiser mindre enn normalt. Dette endrer nemlig sammensetningen av bakterier inne i munnen. I tillegg kan nedbrytingen av fettdepoter føre til endret ånde.

 • Sykdommer
 • Det finnes flere forskjellige sykdommer som kan forårsake dårlig ånde. Dette gjelder eksempelvis sykdommer i nese, munn, mage og svelg.

  Eksempel: Har du en nyresykdom (uremi), kan du oppleve at ånden din har en svak lukt av urin.

 • Matvarer og andre nytelsesmidler
 • Dårlig ånde kan skyldes matvarer du har spist. Dette gjelder for eksempel matvarer som hvitløk, melkeprodukter og fettholdig mat.

 • Tørrhet i munnen
 • Tørrhet i munnen kan også medføre dårlig ånde. Tørrheten kan skyldes flere ting. Eksempelvis kan medisiner du har tatt, eller pusting gjennom munnen fremfor nesen være mulige årsaker.

  Tørrhet i munnen kan også oppstå i forbindelse med strålebehandling av kreft i hode- og halsregionen, da dette påvirker spyttkjertlene og nedsatt spyttproduksjon.

 • Proteser
 • Med tiden kan folk med proteser oppleve å få dårlig ånde. Dette kan skje dersom protesene ikke rengjøres ordentlig, og matrester får lov til å bli sittende.

   Hvordan stilles diagnosen dårlig ånde?

   Dårlig ånde påvises ved at enten du, eller andre kan lukte at du har dårlig ånde.

   Behandling av dårlig ånde

   Behandling av dårlig ånde

   Det finnes flere forskjellige måter å unngå dårlig ånde på. Vi har samlet de mest vesentlige, og disse kan du lese mer om i følgende avsnitt.

   God munnhygiene

   En av de viktigste måtene å unngå dårlig ånde på er ved å opprettholde en god munnhygiene. Dette gjør du ved å pusse tenner regelmessig og grundig. Utover dette, er det også viktig at du bruker både tanntråd og tungeredskaper. Slik får du fjernet belegg mellom tennene.

   Er du i tvil om du rengjør tennene dine riktig? I så fall kan du spørre tannlegen om hjelp neste gang du har en time. Tannlegen er ekspert i hvordan du bruker de forskjellige redskapene på en hensiktsmessig måte.

   Regelmessige besøk hos tannlegen

   For å unngå dårlig ånde er det også en god idé å gå til tannlegen regelmessig og få undersøkt tenner og munnhule.

   Midler som kan minske dårlig ånde

   Har du problemer med dårlig ånde, er det først og fremst viktig at du finner ut av hva den dårlige ånden skyldes. Behandlingen går nemlig ut på å finne og fjerne årsaken til dårlig ånde. Har du dårlig ånde, er det imidlertid visse midler du kan ta i bruk for å minske den. Vær oppmerksom på at dette ikke er løsningen på lang sikt.

   Munnskyll

   Dårlig ånde kan også bekjempes med munnskyllevann. Dette skal imidlertid skje i kombinasjon med regelmessig tannpuss, samt bruk av tanntråd og tungeredskaper.

   Kontakt tannlegen før du går i gang med å bruke munnskyllevann, da konstant bruk av munnskyllevann frarådes.

   Tyggegummi mot dårlig ånde

   Tyggegummi kan benyttes i forbindelse med dårlig ånde til å friske opp munnen. Tyggegummi er også med til å øke produksjonen av spytt inne i munnen, hvilket kan bidra til å forbedre den dårlige ånden.

   Bruker du tyggegummi, så bør du velge et preparat som er sukkerfritt for å redusere risikoen for hull i tennene.

   Fakta om dårlig ånde

   • På fagspråk kalles dårlig ånde for ”halitosis” eller ”fortor ex ore”, hvilket betyr `stank fra munnen´.
   • Dårlig ånde rammer både menn og kvinner i alle aldre.
   • De fleste mennesker våkner med ”morgenånde”. Dette skyldes redusert spyttsekresjon som endrer bakteriefloraen i munnen.
   • Undersøkelser viser at dårlig ånde stadig anses å være et tabubelagt emne som folk har vansker med å snakke om.

   Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.

   vector-smart-object

   Kilder:

   • https://www.apotekeren.dk/aktuelt/daarlig-aande-lad-de-andre-aande-lettet-op.aspx
   • https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/daarlig-aande/
   • https://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/daarligaande.htm#
   • https://tandlaegen.dk/behandlinger/daarlig-aande/
   • https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Gode_raad/daarlige_aande
Back to top