Zendium image

Betennelse i tannen – hva er årsaken, og hvordan kan den behandles?

 

Betennelse i tannen kan oppstå i flere former. Det kan være snakk om enten en tannervebetennelse eller en rotspissbetennelse, begge betennelsestilstander i eller rundt tennene. Tannervebetennelse er en betennelse i den levende tannerven, hvorimot den mer avanserte formen, rotspissbetennelse, er en tilstand hvor tannerven er død og det har oppstått en betennelse rundt spissen av tannroten.

Hva er symptomene på betennelse i tannen?

Betennelse i tannen vil i mange tilfeller føre til tannpine. Smerter i forbindelse med betennelse i tannen kan også oppleves som følgende symptomer:

Hodepine
Smerter i omkringliggende tenner
Ømhet ved tygging
Smerter i kjeven
Opplever du tannpine? Les mer om andre årsaker til tannpine her.

Hvorfor får du betennelse i tannen?

Det kan være flere grunner til at det oppstår betennelse i tannen. En av de hyppigste grunnene er karies.

Et ubehandlet hull i tannen vil føre til betennelse i tannen, da bakterier i forbindelse med karies vil spre seg til tannerven. Etterfølgende kan det oppstå tannervebetennelse. Behandles ikke tilstanden, kan bakteriene og betennelsen spre seg i tannen og utvikle en rotspissbetennelse som til slutt kan føre til en tannbyll.

Andre årsaker til betennelse i tannen kan være:

Tannskader: Har du skadet tannen, kan dette også føre til betennelse i tannen. Det samme kan skje hvis det oppstår revner i tannen. Dette skyldes bakterier som søker tilgang til tannerven.

Fylling for tett inntil tannerven: Hvis en fylling eller krone ligger for tett inntil tannerven, kan dette også føre til betennelse i tannen. Dette er fordi tannerven dør og invaderes av bakterier.

HVORFOR FÅR DU BETENNELSE I TANNEN?

Det du selv kan gjøre for å forebygge betennelse i tannen

Da en av de hyppigste årsakene til betennelse i tannen er karies, er det særlig viktig at du forebygger hull i tennene. Den beste måten å forebygge karies på er ved å utføre:

Regelmessig og grundig tannpleie
Tannpleie mellom tennene ved bruk av tanntråd
Tannbørsting med flourtannkrem 2 ganger daglig

Zendium Classic tannkrem er en fluortannkrem som herder tannemaljen og forebygger hull i tennene. Tannkremen er utviklet spesielt for å forebygge hull i tennene ved å styrke de gode bakteriene i munnen og redusere de dårlige.

Vil du lese mer om årsaker til og forebygging av hull i tennene? Les mer her.

Slik behandles betennelse i tannen

Er det allerede oppstått betennelse i tannen, er det viktig å oppsøke tannlegen. Gjøres dette, vil ikke tilstanden forverres.

I behandlingen av betennelse i tannen vil tannlegen foreta en rotbehandling. Under rotbehandlingen vil tannlegen fjerne den ødelagte delen av tannen, samt tannens nerve.

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse og er en smertefri behandling.

Kilder

https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/sygdomme_og_gener_A-AA/P-R/Rodbehandling

https://www.tbt.dk/almindelig-tandpleje/rodbehandling/

http://tandnu.dk/dit-problem/rodspidsbetaendelse/

https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/251

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. Deres formål er utelukkende å gi opplysninger. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege hvis du opplever noen av de nevnte symptomene.

AddThis is disabled because of cookie consent