HVORFOR FÅR DU GULE TENNER OG HVORDAN KAN DU UNNGÅ DET?

Hvorfor får du gule tenner og hvordan kan du unngå det?

 

Det finnes flere forklaringer på hvorfor du opplever gule eller misfargede tenner. I utgangspunktet blir tennene mørkere og gulere med alderen. Dette skyldes slitasje. Tennene består av to harde vev som kalles dentin og emalje. Emaljen er tannens ytterste bestanddel og dentinet er tannens hovedbestanddel. Dentinet har en gulaktig farge, så når emaljen blir slitt fører dette naturligvis til at tennene vil se gulere ut.

Årsaker til gule tenner

Det finnes imidlertid også andre forklaringer på hvorfor du kan oppleve gule tenner. Hva du spiser og drikker kan nemlig også ha innflytelse på hvorvidt du får gule tenner, eller ikke.

Nedenfor har vi satt sammen en liste av de største synderne når det kommer til misfarging av tennene:

Sigaretter
Te
Rødvin
Kaffe
Stort inntak av syreholdige leskedrikker eller matvarer

Alle ovenstående påvirkende faktorer kan bidra til gule tenner. Et stort inntak av syreholdige leskedrikker eller matvarer kan være med til å etse bort emaljen og gi gule tenner. Her kan du lese mer om syreskader og hvordan slike skader påvirker tennene.

Hvordan kan du forebygge gule tenner?

Du vil med alderen oppleve gulere og mer misfargede tenner.

Der er imidlertid en rekke enkle ting du kan gjøre for å forebygge misfarginger – særlig de som skyldes røykevaner, samt mat- og drikkevaner.

Her kan du se hva du kan gjøre for å forebygge misfargede eller gule tenner:

Unngå røyking
Reduser inntak av kaffe, te og rødvin
Reduser inntak av syreholdige leskedrikker og matvarer
Puss tenner med flourtannkrem to ganger daglig
Gå regelmessig til tannlegen og få renset tennene dine

HVORDAN KAN DU FOREBYGGE GULE TENNER?

Hvordan behandles gule tenner?

Det er mulig å få bleket tennene hos tannlegen, men dessverre oppløses en smule av tannens emalje hver gang tennene blekes. Denne emaljen vil ikke gjendannes og det er derfor viktig å være forsiktig, samt gjennomføre en grundig overveielse dersom du ønsker å bleke tennene.

Har du gule tenner, bør du derfor konsultere tannlegen. Forøvrig bør du kun foreta tannbleking hos tannlegen hvis det er nødvendig. 

Husk at rene, friske og ubehandlede tenner er det beste på lang sikt

Ønsker du allikevel å gjøre noe ved misfarginger på tennene, kan du bruke Zendiums Mild Whitener tannkrem. Zendium Mild Whitener reduserer misfarginger og gule tenner skånsomt, og kan hjelpe deg med å holde tennene dine hvite på et skånsomt vis.

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. Deres formål er utelukkende å gi opplysninger. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege hvis du opplever noen av de nevnte symptomene.

Kilder

https://www.tandlaegeforeningen.dk/Pressen/Nyheder/Pressemeddelelser/2016/05/kaffe_skader_ikke_taender_og_tandkoed

https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Livsstil/kosmetisk_tandbehandling

http://tandnu.dk/dit-problem/misfarvninger/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. Deres formål er utelukkende å gi opplysninger. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege hvis du opplever noen av de nevnte symptomene.