Munnskold (after) er et vanlig og ofte harmløst munnhelseproblem. Denne artikkelen inneholder grunnleggende informasjon om hvordan du kan identifisere og behandle munnskold (after), og når du skal søke profesjonell hjelp.

Hva er munnskold (after)?

Munnskold (after), også kjent som munnsår, er små kantliknende flekker som vises på leppene, tungen eller slimhinnen i munnen. Noen ganger kan de se ut som små kratere med et lite, grunt søkk mellom sirkelformede kanter. De kan enten være enkle – og inntreffe noen gang i året og som regel leges i løpet av en uke – eller komplekse: tilbakevendende eller skyldes et underliggende medisinsk problem. I denne artikkelen tar vi opp behandling av munnskold (after), og gir deg noen råd om ting du kan gjøre hjemme.

Slik behandler du munnskold (after)

Enten du har munnskold (after) under tungen eller et annet sted i munnen, så forsvinner de ofte av seg selv. Det er likevel noen ting du kan gjøre for at de skal forsvinne litt raskere. Prøv ut noen av disse forslagene til behandling av munnskold (after), og se hvilket som fungerer best for deg:
 • Bruk en beskyttende krem. Be apoteket om å anbefale et produkt. Dette er gel eller kremer som du påfører på såret for å beskytte det mot ytterligere irritasjon.
 • Drikk kalde drikker via sugerør. Dette reduserer kuldefølelsen i det berørte området og kan minske irritasjonen.
 • Det kan også virke smertelindrende å ha is rett på såret, men gjør det bare noen få sekunder om gangen. • Skyll munnen med saltvann (en blanding av én til to teskjeer salt i et glass med varmt vann). Gjenta et par ganger om dagen.
 • Et søtt naturmiddel mot munnskold (after) er en klatt med honning. Det kan være lindrende og helbredende. Rens såret med en bomullspinne og ha honningen forsiktig på.
 • Bytt til en tannkrem uten SLS (natriumlaurylsulfat), et kjemisk stoff som kan utløse munnsår.
Dette er noen få tiltak og ulike alternativer du kan gjennomføre hjemme mot munnskold (after) hvis du lurer på hvordan du skal behandle munnskold (after) på tungen, leppene eller i kinnene.

Munnskold (after), også kjent som munnsår, er små kantliknende flekker som dukker opp inni munnen.

Slik unngår du at munnsår kommer tilbake

Hvis du har klart å lege ditt munnskold (after), er det noen ting du kan gjøre for å forhindre at det kommer tilbake i fremtiden. Selv om det ikke finnes noen garanti for at du blir kvitt dem for alltid, kan disse rådene redusere sannsynligheten for at de kommer tilbake:
 • Hvis du har munnskold (after) på tungen, leppene eller innsiden av kinnene, bør du unngå matvarer som kan irriterer munnen. Det er verdt å prøve å unngå grove matvarer som brød med hard skorpe, potetgull og krydret eller svært varm mat. Sitronsyre som finnes i sitroner, lime og annen frukt kan også irritere eller forårsake smerte.
 • Ikke tygg tyggegummi. På samme måte som enkelte typer mat, kan tyggegummi føre til irritasjon. Hvis du har lett for å få sår, vil det derfor være lurt å redusere bruken.
 • En veldig god metode for å behandle og unngå munnskold (after), er å børste tennene med en tannbørste med myke børstehår. Dette kan hindre ytterligere irritasjon og opprettholde god munnhygiene.
 • Les mer i artikkelen vår om tilbakevendende munnskold (after) [lenke til artikkel om tilbakevendende munnskold (after)].
Ved å følge disse enkle rådene kan du redusere risikoen for at munnskold (after) kommer tilbake, og ha noen nyttige behandlingsløsninger på plass hvis det likevel skulle skje. Hvis sårene imidlertid er spesielt store, smertefulle, tilbakevendende eller langvarige, bør du få faglig råd fra lege eller tannlege. Referanser
how_to_reduce_canker_sore_830x430
 • Beskrivelse av symptomer på munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Snakk med apoteket om kremer som kan påføres munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Når bør du søke profesjonell hjelp http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Drikk kalde drikker med sugerør http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Munnskold (after) kan skyldes SLS (natriumlaurylsulfat) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Unngår du visse matvaregrupper, kan det bidra til å lindre munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Unngå tyggegummi http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Bruk myk tannbørste når du rengjør tennene http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Honning lindrer og helbreder http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/honey-natural-remedy-canker-sores
 • Is kan gjøre sår numne http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/5-home-remedies-for-mouth-ulcers/

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med munnen.

Back to top