Rosa, rødt eller også litt blekt: fargen på tannkjøttet kan variere avhengig av helsen din. Vanligvis er lyst til mørkere rosa tannkjøtt et tegn på at tannkjøttet er friskt, mens rødt tannkjøtt er et tegn på følsomhet eller betennelse.

Hvordan kan jeg vite om tannkjøttet mitt er sunt?

Tilstanden til tannkjøttet kan fortelle mye om allmenntilstanden din. Jo flinkere du er til å være oppmerksom på farge og tekstur, jo raskere kan du oppdage om noe er unormalt, og oppsøke lege eller tannlege.

Det er et bredt spekter av farger som ligger innenfor det som anses som friskt: nyanser av rosa er typisk, men avhengig av genetikk eller til og med mye soleksponering, kan det også være helt friskt å ha nyanser av brunt eller svart tannkjøtt, uansett hvilken hudtone du har.

Fargen på tannkjøttet kan endres avhengig av helsen ikke bare til munnen, men også til hele kroppen. Sjekk listen med farger nedenfor for å finne ut mer om hva de kan bety for deg, og hva du kan gjøre for å holde deg proaktiv i jakten på et sunt og vakkert smil.

Tannkjøttfarger du bør kjenne til

  • Rosa – fast, rosa tannkjøtt er et flott tegn på sunt tannkjøtt som blir godt tatt vare på.
  • Brunt – hvis du har en mørkere hudtone, kan dette være den naturlige fargen på tannkjøttet. Mørkt tannkjøtt kan også være tilfellet hvis du har vært mye i solen i det siste, ettersom soleksponering kan få melaninet i tannkjøttet til å mørkne. Følg med på fastheten og på om fargen på kantene rundt tennene endrer seg. Tannkjøttet skal være fast og jevnt uansett hva som er den naturlige fargen.
  • Rødt – rødt tannkjøtt er et tegn på betennelse eller infeksjon. Tannkjøttet er sannsynligvis følsomt, og kan til og med blø ved børsting eller bruk av tanntråd. Oppsøk profesjonell hjelp så snart som mulig.
  • Gult – en svak gul farge eller film på tannkjøttet er en indikator på gingivitt. Gingivitt ledsages vanligvis av betent og hovent tannkjøtt. Denne tilstanden er vanlig, og kan avhjelpes med et besøk til tannlegen og forbedret munnhygiene. Hvis du derimot har et gul sår, kan dette være en indikasjon på en virusinfeksjon eller sår.
  • Svart – svart tannkjøtt kan være urovekkende, og særlig hvis endringen er unormal for deg. Svart tannkjøtt har vært knyttet til tobakksbruk og bruk av visse medikamenter. Legen eller tannlegen kan vurdere sykehistorien din og gi deg konkrete råd.
  • Hvitt – hvitt tannkjøtt har vanligvis én av to årsaker. En hvit film skyldes vanligvis en soppinfeksjon, og krever legehjelp for å hjelpe kroppen å bekjempe infeksjonen. Hvitt og sårt tannkjøtt , inkludert hvite sår, vil være følsomt og ubehagelig. Det skyldes sannsynlig en virusinfeksjon, og bør ikke få lov til å utvikle seg – ta kontakt med lege eller tannlege øyeblikkelig.
  • Grått – tannkjøtt som synes dekket av en grå film er tegn på et svekket immunforsvar. Enten du røyker eller er utsatt for mye stress, er grått tannkjøtt ofte knyttet til en bakteriell infeksjon som krever legehjelp.

Det er håndterbart å holde munnen og tannkjøttet sunt når du vet hva du skal se etter. Fargen på tannkjøttet er en enkel helseindikator. Bruk informasjonen ovenfor for å lære mer, men ikke nøl med å ta kontakt med tannlege for videre råd. Du bør legge merke til og sjekke eventuelle endringer i fargen på tannkjøttet så snart som mulig.

For å opprettholde et sunt tannkjøtt bør du prøve Zendium BioGum tannkrem som er utviklet spesielt for personer med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein som er kjent for sine beroligende egenskaper. Det er vist ved klinisk utprøving at den ved hver børsting gir ekstra styrke til å bekjempe årsakene til blødning og betennelse i tannkjøttet. I tillegg er den klinisk utprøvd.

Fargen på tannkjøttet kan endres avhengig av helsen ikke bare til munnen, men også til hele kroppen.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.

Back to top