Zendium image

Når får babyer tenner? tegn på tannfrembrudd og gode råd om hvordan man lindrer smerter og irritasjon

 

Hva er et tannfrembrudd?

Et tannfrembrudd er ganske enkelt når en tann bryter ut av gummene. Denne prosessen kan gi lettere smerter og irritasjon i munnen. Prosessen kan føre til gråting når babyens tenner vokser ut. 

Når kommer tennene?

Melketennenes utvikling starter allerede når kvinnen er 3-6 måneder inne i svangerskapet.

Det er forskjellig fra barn til barn når tennene vokser ut. Noen babyer får tenner når de bare er få måneder gamle mens andre babyer først får tenner i en senere alder. De fleste opplever imidlertid at babyen får sine første tenner i undermunnen i en alder av 6-8 måneder.

Tennenes frembrudd skjer som regel når barnet er mellom 6 måneder og 2,5 år. Melketennenes utvikling er først helt ferdig når barnet har nådd 3-4-års alderen. Da har hele rotnettet vokst seg ferdig. De første tennene som bryter fram er som regel tennene i undermunnen.

Tegn på at en baby er ved å få tenner

Det er flere tegn du kan være oppmerksom på når babyen din når alderen typisk for tannfrembrudd. Eksempelvis kan du kikke etter:

Røde, hovne, hvite eller harde gummer: Er babyens gummer røde, hovne, hvite eller harde kan dette være et tegn på at babyen din er ved å få tenner.

Økt tendens til sikling: Ved tannfrembrudd hos babyer kan det forekomme en økt tendens til sikling.

Babyen vil gjerne bite i harde gjenstander: Nok et tegn på at babyer er ved å få tenner er når de gjerne vil bite i harde ting.

Forstyrret søvn: Lider babyen din plutselig av et forstyrret søvnmønster kan dette bety at babyens tenner er ved å vokse ut.

Mindre bloddråper ved gummene: Når babyens tenner bryter fram, kan det forekomme mindre bloddråber.

TEGN PÅ AT EN BABY ER VED Å FÅ TENNER

Gode råd om hvordan du kan hjelpe babyen din gjennom tannfrembruddet

Det finnes flere gode råd om hvordan du kan lindre smerte og irritasjon for din baby når tennene er ved å bryte fram. Følgende liste går gjennom en rekke gode råd som kan være til hjelp når du skal berolige din baby under tannfrembrudd:

Massér babyens gummer med en ren finger eller en myk tannbørste for babyer.

Gi barnet en kald bitering til å tygge på.

Gi barnet en kald, ren vaskeklut å tygge på. 

Tannpuss på babyer

Når babyer først har fått tenner er det også viktig å passe på tennene når man pusser de. Det kan være lurt å starte et lite tannpussritual fra starten av slik at babyen din vender seg til å få pusset tennene sine.

Når man pusser babyens tenner bør man benytte en myk tannbørste som er beregnet for babyer. Det skal meget lite tannkrem på tannbørsten (ca størrelsen av et riskorn). Zendium barnetannkrem fra 0-5 år passer dette formålet og inneholder mindre flour end tannkrem for voksne. Dette gjør at den passer godt for barnets følsomme munn.

Kilder

Hva er et tannfrembrudd?: https://tpfrb.dk/mine-forste-taender/

Når får baby tenner?: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/

Tegn på at en baby er ved å få tenner: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/

Gode råd som hjelper en baby gjennom tannfrembrudd: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/

Tannbørsting på babyer: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/taender/tandpleje-hos-boern/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.