RÅD OM BEHANDLING AV MUNNSÅR HOS BARN OG BABYER

Råd om behandling av munnsår hos barn og babyer

Munnsår eller munnskold (after) hos barn og babyer kan være ubehagelig. Disse små sårene på slimhinnen i munnen, leppene eller tungen forårsaker ofte smerte og irritasjon som ikke er morsomt verken for foreldre eller barn. I denne artikkelen tar vi opp hvordan vi kan forhindre munnsår hos babyer og barn, og kommer med mange praktiske råd.

Munnsår hos babyer og barn: hva er de vanlige årsakene?

Det finnes mange ulike årsaker til at babyer og barn får munnskold (after) eller munnsår. Hos voksne og ungdom kan det skyldes fyllinger eller reguleringer, men det er ikke tema for smårollinger. 

Årsaker til munnsår hos babyer og barn kan i stedet være hard mat, eller at de er så uheldige å bite seg i tungen/kinnet med egne tenner. 

Enkelte ganger kan årsakene være vanskeligere å oppdage:

  • Stress
  • Bestemte matvarer (enkelte kan reagere på sjokolade, ost og hvete)
  • Tannkrem med det kjemiske stoffet natriumlaurylsulfat (SLS)
  • Bakterielle infeksjoner

Hvordan ser munnsår hos babyer og barn ut?

Det finnes noen viktige tegn som hjelper deg å gjenkjenne munnskold (after) og munnsår. Hvis du tror at barnet ditt kan ha slike sår eller en sår tunge, setter du barnet ned og undersøker munn, tunge og lepper. Bruk en kraftig lommelykt hvis du har, og sørg for at du ikke lyser inn i øynene på barnet. 

Du skal se etter:

  1. Enkeltstående «kantaktige» flekker. Noen ganger kan de se ut som små kratere
  2. Klynger med kratere (noen ganger kan flere sår utvikle seg på et lite område)
  3. Mørk rød, gul, grå eller hvit misfarging rundt kanten NB: Vær nøye med å skille munnsår fra forkjølelsessår. Forkjølelsessår er også vanlig hos barn og babyer og ser mer ut som et utslett. De utvikler seg rundt lepper eller munn, og gir en prikkende eller brennende følelse

Hvis du har oppdaget munnsår hos barnet ditt, trenger du ikke bekymre deg – disse sårene er generelt ganske harmløse og selvbegrensende.

HVORDAN SER MUNNSÅR HOS BABYER OG BARN UT?

Behandling av munnsår hos barn og babyer

Hvis du har oppdaget munnsår hos barnet ditt, trenger du ikke bekymre deg – disse sårene er generelt ganske harmløse og selvbegrensende. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for å lindre smerten. 

Dette er vår liste over hvordan du kan behandle munnsår eller munnskold (after) hos babyer eller barn:

1. Prøv å bruke en myk tannbørste for å unngå å irritere tannkjøttet

2. Du kan prøve å bruke en beskyttende tannkrem som apoteket anbefaler

3. Prøv å bruke en skånsom tannkrem som bekjemper de dårlige bakteriene i munnen

4. Unngå grov, krydret eller ordentlig varm mat og drikke

Og endelig bør du kontakte lege eller tannlege for å få flere råd hvis du er bekymret. Noen tydelige tegn som indikerer at det er verdt å oppsøke helsepersonell, er hvis såret har vart i tre uker, hvis såret stadig kommer tilbake eller hvis det blir mer smertefullt og rødere, da det kan være tegn på en infeksjon.

Slik forebygger du munnsår hos babyer og barn

Nå vet du det grunnleggende om hvordan du kan behandle munnskold (after) hos barn og babyer, men hvordan kan du forhindre at de kommer tilbake? 

For det første må du prøve å etablere god munnhygiene hos barnet. Vaner dannes i ung alder og har stor betydning senere i livet, så hvis den lille får en god børsterutine, vil det hjelpe mot munnhelseproblemer i fremtiden. Hvis problemet vedvarer, bør du igjen søke råd hos lege eller tannlege, men prøv uansett å ikke bekymre deg for mye. Munnsår er vanlig og vil som regel forsvinne med tiden.

Referanser:

Munnsår kan skyldes stress, sjokolade, bakterielle infeksjoner eller enkelte tannkremer: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnsår er vanlig: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnsår kan behandles med en beskyttende tannkrem anbefalt av apoteket: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnsår vil som regel forsvinne med tiden: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Tilhelingen kan fremmes ved å unngå visse typer mat og drikke: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Når bør du oppsøke helsepersonell: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med munnen.