Zendium image

Sopp i munnen hos babyer: Hva er det, og hvordan behandles det?

 

Sopp i munnen hos babyer – også kalt trøske – skyldes en infeksjon fra soppen candida albicans. Lettere soppinfeksjoner i babyens munn forsvinner ofte av seg selv i løpet av noen dager, mens mer omfattende infeksjoner må behandles. Sopp i munnen hos babyer er ofte en uskyldig infeksjon. Noen babyer merker ikke noe til infeksjonen, mens andre babyer kan få vondt og problemer med å spise.

Årsaker til sopp i munnen hos babyer

Sopp i munnen hos babyer og barn kan ha flere årsaker. De vanligste grunnene til trøske hos babyer og barn er:

Babyen kan ha blitt smittet ved fødselen: En av årsakene til sopp i munnen kan være at barnet ble smittet ved fødselen, fordi moren hadde en soppinfeksjon i skjeden.

Ikke ferdigutviklet immunsystem: Vi ser ofte at spebarn får sopp i munnen. Dette skyldes at spebarns immunsystem ikke er ferdig utviklet, noe som gjør dem mer utsatte for infeksjoner som sopp i munnen.

Ubalanse i bakteriefloraen i munnen: En annen grunn til sopp i munnen hos babyer er at barnet ikke har rukket å bygge opp en balansert bakterieflora i munnen som kan motvirke sopp i munnen.

Annen sykdom eller antibiotika: Annen sykdom kan svekke barnets motstandskraft overfor infeksjoner. Da vil også risikoen for sopp i munnen øke. Får barnet ditt antibiotika, kan dette også øke risikoen for sopp i munnhulen.

Sopp i munnen hos babyer: symptomer du skal holde øye med

Der er flere ting du kan gjøre for å forebygge og behandle lettere soppinfeksjoner i ditt barns munn. Det er viktig å opprettholde en sunn munnhygiene hos barnet ditt. På denne måten kan du både forebygge, men også behandle lettere soppinfeksjoner i barnets munn. Etter et måltid kan du rense barnets munn med Farris eller annet kullsyreholdig vann. Væte en bomullspinne eller engangsklut med vannet, og forsøk å skrape av belegget i munnen. I tillegg til å sørge for god munnhygiene, kan du også koke barnets smokker, tåteflaske, eller brystskjoldene, hvis du bruker slike. På denne måten unngår du at infeksjonen sprer eller utvikler seg. Det er også viktig å vaske hendene godt etter at du har behandlet infeksjonen.

Behandling av sopp i munnen hos babyer

I tillegg til det vi har nevnt, kan sopp i munnen hos babyer også behandles medisinsk. Hvis soppinfeksjonen er mer omfattende eller ikke går over, bør du oppsøke lege som kan gi barnet ditt en resept på et soppdrepende middel. Når barnet behandles, er det viktig å også behandle mors brystvorter. Disse kan nemlig også være smittet med soppinfeksjonen. Vil du lese mer om sopp i munnen hos voksne? Les mer her.  

Referanser

Hva skyldes sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden/

Når skal du oppsøke tannlege: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx#causes

Behandling av sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden/

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden

Trøske – hva skal du gjøre?: https://www.apoteket.dk/sundhed/boern/troeske-hos-baby-hvad-skal-du-goere

Trøske: http://sundhedsplejersken.dk/Find-svar/Find-alle-svar-demo/Born/Troske/

Anbefalingene i denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og skal ikke erstatte nødvendig helsehjelp hos lege eller tannlege. Vi anbefaler at du oppsøker helsesøster eller lege dersom barnet ditt eller du har noen av symptomene vi nevner lenger opp.