Zendium image

Munnsår: tips og råd

Visste du at mer enn én av ti over hele verden bekymrer seg for munnsår?* Når du forstår hva som forårsaker munnsår, og vet hvordan du skal håndtere ubehaget som måtte følge med dem, er det ingen grunn til bekymring. Les videre for å finne ut mer om munnsår.

Hva er et munnsår?

Et munnsår er definert som et åpent sår på huden inne i munnen (kalt slimhinnen). De dannes ofte som en reaksjon på enten traume (biting i kinnet, for eksempel) eller innvendige endringer (for eksempel stress og angst). 

Stedet vil vanligvis være rundt eller ovalt, hvitt eller grått i fargen, og omkranset av en rød kant. Munnsår kan variere i både størrelse og varighet, og det kan ta inntil flere uker før de leges. Det er mulig å ha flere samtidig, og de vil nesten alltid variere i farge, form og plassering. 

De opptrer vanligvis på innsiden av leppene, kinnene eller tungen, og kan ikke overføres fra én person til en annen. Det er viktig å huske at munnsår som regel ikke er noe å bekymre seg over. 

Munnsår kan gjøre det ubehagelig å spise, drikke og børste tennene, men de leges vanligvis av seg selv. Den opprinnelige smerten som kommer av at du har et åpent sår i munnen, bør gå bort i løpet av et par dager, og bli fullstendig helbredet innen en uke eller to.

Hva er årsakene til munnsår?

Munnsår kan ha veldig mange ulike årsaker. Dette er noen av de vanligste forklaringene:

 • Å bite seg i munnen
 • Traume forårsaket av en skarp kant på tenner eller tannordninger, slik som tannregulering
 • Svekket naturlig forsvar i munnen på grunn av bakteriell ubalanse
 • Stress og sykdom
 • Syreholdige matvarer: for eksempel sitroner, appelsiner, epler og tomater
 • Krydret mat: som curry eller retter med chili
 • Vitamin- eller mineralmangel
 • Enkelte legemidler: apoteket kan gi deg mer informasjon
 • Bruk av tannbørste med harde børstehår

Selv om de er vanlige og som regel harmløse, kan munnsår også være smertefulle og skape bekymring. Første skritt når det gjelder å håndtere dem, er rett og slett å bli mer bevisst på de ovennevnte faktorene og legge merke til eventuelle mønstre som fører til tilbakevendende utbrudd. 

Snakk med lege eller tannlege hvis du har mer spesifikke spørsmål eller bekymringer: de vil kunne gi deg medisinske råd med utgangspunkt i din unike sykehistorie. 

Mange av rådene om selvhjelp som skal sette fart på tilhelingen, kan også være effektive når det gjelder å forebygge munnsår.

Slik forebygger du munnsår og setter fart på tilhelingen

Selv om munnsår pleier å gå over av seg selv, er det ting du kan gjøre for å sette fart på prosessen og lindre plagene. De ulike typene munnsårbehandling spenner fra enkle tiltak du kan gjennomføre på egen hånd, til løsninger som apotek eller lege kan anbefale.

Zendium How to relieve gingivitis

Løsninger for munnsår omfatter:

 1. Å bruke tannbørster med myke børstehår og små, avrundede hoder som er utviklet for å være skånsomme mot det følsomme vevet i munnen
 2. Å velge en mild tannkrem som er spesialutviklet for følsomme munner og som ikke inneholder skumdanneren SLS (natriumlaurylsulfat), slik som Zendium
 3. Å unngå krydret og syreholdig mat
 4. Å bruke en tannkrem eller et munnskyll som styrker de gode bakteriene i munnen og forbedrer balansen i mikrofloraen, slik som Zendium
 5. Å ta reseptfrie smertestillende eller bedøvende tabletter for å lindre smerten
 6. Å ta forskrevne steroider for å bidra til å redusere smerte og hevelse. Du bør rådføre deg med lege eller apotek før du tar legemidler, og passe på å følge doseringsanvisningen og unngå å blande legemidler.

En av de beste måtene å bekjempe munnsår på, er å hindre at de oppstår i utgangspunktet. Det finnes en rekke enkle måter å forebygge munnsår på, det kan være alt fra å redusere stressnivået til å unngå irritasjonen fra tyggegummi. 

Mange av rådene om selvhjelp som skal sette fart på tilhelingen, kan også være effektive når det gjelder å forebygge munnsår. God munnhygiene – med bruk av en tannbørste med myke børstehår og en skånsom tannkrem – og å unngå matvarer som irriterer munnen, kan være til hjelp når du vil ta vare på munnen og holde munnsårene i sjakk. 

Ingen munner er like, men med litt tid og oppmerksomhet er det mulig å oppnå en bedre forståelse av hvordan du kan ta vare på helsen og livsstilen for å finne en behandling av munnsår som fungerer for deg. Zendium inneholder ikke skumdannere, i stedet bruker den milde ingredienser som ikke irriterer det følsomme vevet i munnen. 

Den inneholder også naturlige enzymer og proteiner som allerede finnes i munnen. Hver gang du børster, styrkes derfor munnens gode bakterier samtidig som de dårlige bakteriene reduseres, og munnen beskyttes på en naturlig måte mot tannproblemer, som for eksempel munnsår.

Du kan få mer informasjon om munnsår og hvordan du kan forbedre munnhelsen ved å klikke her.

*Basert på forskning der 28 974 personer, i tretten ulike land rundt om i verden, ble spurt om sin munnhygiene. Dette utvalget er representativt for mer enn halvparten av verdens befolkning. Undersøkelse utført av TNS i 2014-15

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med munnpleien.

SHARE THIS ARTICLE: