BLEMMER I MUNNEN: SLIK BLIR DU KVITT BLEMMER ELLER SÅR I MUNNEN

Blemmer i munnen: slik blir du kvitt blemmer eller sår i munnen

 

Blemmer i munnen er veldig vanlig. Selv om det er irriterende, er det som oftest et ufarlig helseproblem. I denne artikkelen får du en oversikt over hvordan du forebygger og behandler blemmer i munnen (after), og når du bør oppsøke lege eller tannlege.

Hva er blemmer i munnen?

Blemmer, munnskold eller after – det er ikke bare kjære barn som har mange navn. Blemmer i munnen, munnskold eller after er små hevde prikker som oppstår på leppene, på tungen eller inne i munnen. Innimellom likner de små kratere med en liten fordypning i midten. De kan være ukompliserte, oppstå noen få ganger i året, og forsvinne før det har gått en uke – eller de kan være del av et mer sammensatt bilde. Blemmer i munnen kommer ofte gjentatte ganger på grunn av et underliggende helseproblem. I denne artikkelen tar vi for oss behandling av blemmer i munnen, og ser på hva du kan gjøre for å behandle dem hjemme.

Hvorfor får du blemmer i munnen?

Har du opplevd å våkne med en smertefull blemme i munnen, uten at du visste hvor den kom fra? Det er ikke alltid et entydig svar på hvorfor du får sår eller blemmer i munnen, og hvorfor noen får dem oftere enn andre. Ofte er årsaken til at man får blemmer i munnen at man spiser mat med høyt syreinnhold, slik som alkohol, kaffe eller gjær. Det kan også være fordi du er stresset, har allergi, vitaminunderskudd, eller at du har bitt deg i kinnet eller på tungen. 

Det kan altså være mange forskjellige grunner til at du får slike irriterende og ofte smertefulle blemmer i munnen. Heldigvis forsvinner de som regel av seg selv i løpet av et par dager.

HVORFOR FÅR DU BLEMMER I MUNNEN?

Slik behandler du en blemme i munnen (after)

Blemmen kan sitte under tunga, på leppen eller på innsiden av kinnet. Selv om slike blemmer ofte forsvinner av seg selv, er det likevel noen ting du kan gjøre for å bli kvitt dem raskere. Prøv noen av disse forslagene til behandling av blemmene dine og se hva som virker best for deg:

 • Bruk et beskyttende middel. Be om hjelp på apoteket. De kan gi deg en gel eller en krem som du smører på blemmen for å beskytte den, slik at du unngår at den blir mer irritert.
 • Drikk kalde drikker med sugerør, slik at det angrepne området ikke får et plutselig «kuldesjokk». Bruker du sugerør, kan det bidra til å redusere irritasjonen av en blemme i munnen.
 • Å legge is på det irriterte området kan være lindrende. La isen ligge bare noen få sekunder av gangen.
 • Skyll munnen med saltvannsoppløsning (rør én til to teskjeer salt ut i et glass lunkent vann). Gjenta noen ganger om dagen.
 • Et søtt og naturlig middel mot blemmer i munnen er ganske enkelt en liten dert honning. Det kan virke både lindrende og helende. Har du en blemme i munnen, kan du derfor rense den forsiktig med en bomullspinne dyppet i litt honning.
 • Skift til en tannkrem uten natriumlaurylsulfat, et kjemikalie som muligens fremprovoserer blemmer i munnen.

Blemmer i munnen, også kjent som munnskold eller after, er små hevede prikker som kan oppstå på leppene, på tunga eller som blemmer i munnen.

Slik forhindrer du at blemmer i munnen kommer tilbake.

Hvis sårene dine har grodd, er det et par ting du kan gjøre for å forhindre at du får blemmer i munnen igjen. Det finnes ikke én metode som kan garantere at de forsvinner for alltid. Men disse tipsene kan redusere sannsynligheten for at det skjer igjen.

 • Hvis du har sår og blemmer i munnen, på tungen eller på leppene, bør du unngå mat som kan irritere. Mat med ujevn overflate, som brød med hard skorpe, potetgull, svært sterk eller varm mat kan være lurt å unngå. Syre fra sitrusfrukter og annen frukt kan også irritere eller forårsake blemmer i munnen.
 • La være å tygge tyggegummi. På samme måte som mat, kan tyggegummi forårsake irritasjon og blemmer i munnen. Har du en tilbøyelighet til å få after, så prøv å kutte ned på hvor mye tyggegummi du tygger.
 • En veldig god metode for å behandle og forebygge blemmer i munnen, er å pusse tennene med en myk tannbørste. Det kan forhindre mer irritasjon og opprettholde god munnhygiene.
 • Bruker du disse enkle triksene, kan du redusere risikoen for tilbakevendende after, munnskold eller blemmer i munnen. Du kan også ha noen remedier liggende som du kan behandle sårene med, hvis de skulle dukke opp. Hvis blemmene eller sårene dine er veldig store, smertefulle, kommer ofte eller heles langsomt, så be tannlegen eller legen din om råd.

Tilbakevendende blemmer i munnen

Vi kaller det tilbakevendende munnskold når blemmer i munnen kommer tilbake med jevne mellomrom, og ikke nødvendigvis på samme sted. Følg nøye med på rutinen du har for munnhelse og maten du spiser. Kanskje du kan finne en pekepinn på hvorfor problemet gjentar seg. Hvis blemmene fortsetter å komme tilbake, kan det være best å kontakte lege eller tannlege. 

Blemmer i munnen kan skyldes en underliggende helsetilstand, som for eksempel:

 • Virusinfeksjoner som forkjølelsessår eller vannkopper
 • Jernmangel
 • Vitamin B12-mangel
 • Crohns sykdom
 • Cøliaki
 • Svekket immunforsvar pga. HIV eller lupus
 • Reaktiv artritt

En annen grunn kan være medikamenter som betablokkere, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID) eller behandlinger som kjemoterapi (cellegift) eller stråling.

Referanser

Beskrivelse av symptomer på munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Snakk med apoteket om kremer som kan påføres munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Når bør du søke profesjonell hjelp http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Drikk kalde drikker med sugerør http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnskold (after) kan skyldes SLS (natriumlaurylsulfat) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Unngår du visse matvaregrupper, kan det bidra til å lindre munnskold (after) http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Unngå tyggegummi http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Bruk myk tannbørste når du rengjør tennene http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Honning lindrer og helbreder http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/honey-natural-remedy-canker-sores

Is kan gjøre sår numne http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/5-home-remedies-for-mouth-ulcers/

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med munnen.