Dårlig ånde

Dårlig ånde - hvorfor får du det, og hva kan du gjøre med dårlig ånde

God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er med på å forebygge dårlig ånde. Det kan imidlertid være mange grunner til dårlig ånde og for å motvirke den er det viktig å forstå årsaken. Les mer om årsakene til dårlig ånde og hva man kan gjøre for å forebygge.

Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde er et normalt problem og kan virke svært sjenerende og hemmende i sosiale sammenhenger. Omtrent 50 prosent av de som ble spurt om de har dårlig ånde, forteller at de har hatt opplevd perioder hvor de har vært plaget med dårlig ånde. Kronisk dårlig ånde er heller ikke sjeldent. Undersøkelser viser at dårlig ånde er et tema mange har vanskeligheter for å snakke om. Men dersom du har du problemer med dårlig ånde, er du langt fra den eneste.

Zendium Bacteria in the mouth

Hvordan vite at man har dårlig ånde

Alle opplever dårlig ånde fra tid til annen. Dårlig ånde om morgenen eller etter inntak av sterk mat et måltid er svært vanlig. For de fleste av oss forsvinner dårlig ånde med tannpussen, mens for andre kan dårlig ånde være et vedvarende problem gjennom hele dagen. Det kan være vanskelig å vite om man har dårlig ånde. En enkel test for å sjekke om man har dårlig ånde er å lukte på tanntråden etter bruk, eller å skrape litt av belegget bakerst på tungen og lukte på det.  

Årsaker til dårlig ånde

De vanligste årsakene til dårlig ånde er dårlig tannhygiene, sykdom i tannkjøttet eller bakterier på tungen. I munnslimhinnen har vi et mangfold av bakterier med viktige oppgaver. Noen skal forhindre dannelse av sykdomsutviklende bakterier, andre bryter ned døde celler og matrester. I denne nedbrytningsprosessen dannes det svovelholdige gasser som kan gi dårlig ånde. Ved dårlig munnpleierutine overlates jobben om å bryte ned matrester til bakteriene, dette øker mengden illeluktende svovelgasser. Dersom man slurver med tannpleierutinen kan bakterier bli liggende i furene bakerst på tungen, også dette er med på øke illeluktende svovelgasser og gir dårlig ånde. Vanlige årsaker til dårlig ånde er:

·       Dårlig tannhygiene

·       Munntørrhet

·       Tannkjøttbetennelse

·       Røyking

·       Mat som løk, hvitløk og krydder

·       Medisiner som fører til tørr munn

·       Slanking

·       Andre sykdommer, for eksempel nyresvikt

·       Enkelte matvarer, som for eksempel hvitløk, fettrik kosthold eller melkeprodukter

Enkelte matvarer som løk, hvitløk og krydder kan føre til at man får dårlig ånde. Årsaken er at luktstoffer føres over i blodstrømmen - disse fraktes til lungene og pustes ut. Spyttet vårt er en viktig del av munnens naturlige rensesystem og fjerner partikler som kan forårsake dårlig ånde. Derfor kan svekket spyttproduksjon og munntørrhet føre til dårlig ånde. Dette er også årsaken til morgenånde – da søvn kan føre til tørr munn, spesielt hvis man sover med munnen åpen.

Forebygging av dårlig ånde

Dersom du sliter med dårlig ånde er det først og fremst viktig å finne ut hva som er årsaken. En behandling går ut på å finne og fjerne årsaken til dårlig ånde. Opplever du dårlig ånde finnes det heldigvis forebyggende tiltak du selv kan gjøre. Er dårlig ånde et vedvarende problem bør du imidlertid oppsøke tannlege for konsultasjon.

God munnhygiene

En god tannpuss minst to ganger daglig etterfulgt av tanntråd og munnskyll er en god munnpleierutine. La Zendiums Extra Fresh Tannkrem bli en del av munnpleierutinen. Tannkremen har en frisk smak av mint og er utviklet for å gi frisk pust. Med Zendiums unike sammensetning av enzymer og protein, hjelper den å nøytralisere de bakteriene som gir dårlig ånde. Dannelse av bakteriebelegg på tungen kan gi dårlig ånde - en god munnpleierutine innebærer derfor jevnlig rensing av tungen. Bruk gjerne en munnskraper eller en myk tannbørste, som for eksempel Zendiums Clinic Soft tannbørste. Tannbørsten har et lite børstehode som gjør det enkelt å komme til i alle hjørner av munnen. De unike børstestråene gjør det også enkelt å effektivt rengjøre mellom tennene. 

Munnskyll mot dårlig ånde

Munnskyllevann bidrar til å opprettholde god munnhygiene og kan derfor virke forebyggende mot dårlig ånde. Prøv gjerne Zendium Classic munnskyll, utviklet for å styrke og beskytte tennene. Merk at bruk av munnskyllevann bør være i samråd med en tannlege, for mye munnskyllevann kan være skadelig og frarådes.  

Bli kvitt munntørrhet og bekjemp dårlig ånde

Dersom man sliter med munntørrhet kan dette være en av årsakene til at man får dårlig ånde. Zendium Saliva Gel  er en fuktgivende gel spesielt utviklet for å motvirke munntørrhet. Saliva Gel stimulerer munnens egen spyttproduksjon og gir langvarig fuktgivende effekt.

Tyggegummi mot dårlig ånde

Tyggegummi kan beskytte mot dårlig ånde og gi frisk pust. I tillegg øker tyggegummi spyttproduksjonen som bidrar til bekjempe dårlig ånde. Bruk av tyggegummi er ikke en langvarig løsning på problemet og det er viktig å merke seg at det er lurt å velge et sukkerfritt alterntiv for å redusere risiko for hull i tennene. I tillegg til en god munnpleierutine kan hverdagslige rutiner som å drikke mye vann og ha regelmessige måltider hjelpe.

Barn og dårlig ånde

Barn kan også oppleve dårlig ånde, oftest i forbindele med halsbetennelse eller etter fjerning av mandlene. De samme rådene som for voksne gjelder også for barn – god tannhygiene og regelmessig bruk av tanntråd. Man bør imidlertid være forsiktig med bruk av munnskyllevann til barn under 12 år. Som regel skyldes dårlig ånde hos barn slurv med tannpussen eller at de ikke bruker tanntråd. Dersom et barn sliter med dårlig ånde og god munnhygienerutiner ikke hjelper, bør man oppsøke tannlege for videre utredelse. 

Når bør man oppsøke hjelp hos tannlege angående dårlig ånde?

·       Dersom du har belegg på tungen som ikke går bort ved hjelp av børste eller tungeskrape

·       Dersom du er svært plaget med munntørrhet

·       Dersom du fremdeles opplever dårlig lukt og smak i munnen etter å ha prøvd hjelpemidler mot dårlig ånde

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.