God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er med på å forebygge dårlig ånde. Det kan imidlertid være mange grunner til dårlig ånde og for å motvirke den er det viktig å forstå årsaken. Les mer om årsakene til dårlig ånde og hva man kan gjøre for å forebygge.
Dårlig ånde er et normalt problem og kan virke svært sjenerende og hemmende i sosiale sammenhenger. Omtrent 50 prosent av de som ble spurt om de har dårlig ånde, forteller at de har hatt opplevd perioder hvor de har vært plaget med dårlig ånde. Kronisk dårlig ånde er heller ikke sjeldent. Undersøkelser viser at dårlig ånde er et tema mange har vanskeligheter for å snakke om. Men dersom du har du problemer med dårlig ånde, er du langt fra den eneste.
Alle opplever dårlig ånde fra tid til annen. Dårlig ånde om morgenen eller etter inntak av sterk mat et måltid er svært vanlig. For de fleste av oss forsvinner dårlig ånde med tannpussen, mens for andre kan dårlig ånde være et vedvarende problem gjennom hele dagen. Det kan være vanskelig å vite om man har dårlig ånde. En enkel test for å sjekke om man har dårlig ånde er å lukte på tanntråden etter bruk, eller å skrape litt av belegget bakerst på tungen og lukte på det.
Dersom du sliter med dårlig ånde er det først og fremst viktig å finne ut hva som er årsaken. En behandling går ut på å finne og fjerne årsaken til dårlig ånde. Opplever du dårlig ånde finnes det heldigvis forebyggende tiltak du selv kan gjøre. Er dårlig ånde et vedvarende problem bør du imidlertid oppsøke tannlege for konsultasjon.
Barn kan også oppleve dårlig ånde, oftest i forbindele med halsbetennelse eller etter fjerning av mandlene. De samme rådene som for voksne gjelder også for barn – god tannhygiene og regelmessig bruk av tanntråd. Man bør imidlertid være forsiktig med bruk av munnskyllevann til barn under 12 år. Som regel skyldes dårlig ånde hos barn slurv med tannpussen eller at de ikke bruker tanntråd. Dersom et barn sliter med dårlig ånde og god munnhygienerutiner ikke hjelper, bør man oppsøke tannlege for videre utredelse.
· Dersom du har belegg på tungen som ikke går bort ved hjelp av børste eller tungeskrape
· Dersom du er svært plaget med munntørrhet
· Dersom du fremdeles opplever dårlig lukt og smak i munnen etter å ha prøvd hjelpemidler mot dårlig ånde
Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.