Hull i tennene

Hull i tennene - hvordan oppstår hull i tennene og hvordan kan du forebygge hull i tennene

 

Det er ganske normalt at du i løpet av livet opplever å få et hull i tanna. Hull i tennene oppstår når en tann nedbrytes. Hullet kan vokse seg større og dypere med tiden, og det er derfor viktig å gjøre alt man kan for å forebygge hull i tennene, samt holde et øye med symptomene. Ved å være i forkant kan du rekke å gå til tannlegen før et eventuelt hull forverres. På denne siden kan du lese mer om hvordan hull i tennene, også kalt karies, oppstår. Du kan også lese mer om hvilke symptomer du bør være oppmerksom på, og hvordan du selv kan forebygge hull i tennene.

Hvordan oppstår et hull i tannen?

Når munnhygienen ikke er tilstrekkelig setter bakterier seg fast på tennene våre. Dette fører til at det dannes et belegg utenpå tennene, også kjent som plakk og i noen tilfeller man kan fjerne tannstein selv.

Når vi inntar sukkerholdig mat- eller drikkevarer økes mengden av bakterier i plakken på tennene. Fjerner du ikke dette belegget når du pusser tenner og utfører ordentlig munnhygiene vil det på sikt oppstå hull i tennene. Bakteriene i plakken vil nemlig nedbryte belegget på tennene våre, hvilket kan resultere i syredannelse og gule tenner Denne syren vil gradvis nedbryte emaljen, og i siste ende føre til karies og dermed hull i tennene.

Ved utilstrekkelig munnnhygiene vil tennene dine dessuten være ekstra sårbare overfor mat- og drikkevarer som inneholder mye sukker eller stivelse. Når tenner blir utsatt for syre ofte, vil emaljen miste sine mineraler. Dette kan resultere i at det forekommer et hvitt område på tannen hvor mineralene har gått tapt. Dette er det første tegnet på at det er ved å oppstå et hull i tannen. Ved dette stadiet er det fortsatt muligt å stoppe prosessen som fører til hull i tannen. Emaljen kan nemlig reparere seg selv ved å bruke mineralene fra spytt eller fluor fra den tannkremen du bruker når du pusser tennene. Hvis prosessen fortsetter vil det imidlertid tapes flere mineraler. Over lenger tid vil emaljen dermed bli svekket og ødelagt, hvilket fører til dannelsen av et hull.

Hvordan behandles hull i tennene?

Hull i tennene, eller karies, kan oppdeles i tre ulike stadier. Disse stadiene avhenger av hvor dypt hullet i tannen er.

Overfladiske kariesskader: Dette begrenser seg til emaljen og den ytterste tredjedel av det man kaller dentinen. Dentinen ligger under emaljen og utgjør hovedbestandelen av tannen din.

Moderate kariesskader: Moderate kariesskader går dypere inn i tannen og inn til den midterste tredjedel av dentinen.

Dype kariesskader: Dype kariesskader rekker helt inn til den innerste delen av dentinen. Dype hull i tennene når helt inn til nerven i tannen eller kommer i kontakt med nerven. Denne kontakten med nerven kan føre til tannpine.

De to siste stadiene, den moderate og dype kariesskaden, skaper et hull i tannen som en tannlege bør reparere med en fylling. Ved en fylling blir den tapte delen av tannen erstattet. De fleste fyllinger fungerer i dag som en plastfylling. En av de store fordelene ved en plastfylling er fargen på plast. Fargen på plast minner nemlig veldig på tennenes naturlige farge.

Innen det kan lages en fylling blir tannlegen først nødt til å borre i tannen. Det skal borres et hull slik at tannlegen kan fjerne det syke tannvevet. Når dette er overstått og det syke tannvevet er fjernet vil plastfyllingen begynne. Å borre kan høres voldsomt ut for mange. Heldigvis vil prosessen som regel være smertefri, da du kan få lokalbedøvelse.

HVORDAN BEHANDLES HULL I TENNENE?

Hull i tennene: symptomer du skal holde et øye med

Der er flere tegn og symptomer på at et hull i tannen er ved å oppstå. Når et hull i tannen akkurat har begynt å utvikle seg, kan du ofte ikke merke noen symptomer. Når hullet har blitt større, kan du derimot oppleve tegn og symptomer som:

Konstant eller spontan tannpine
Følsomme tenner når du spiser eller drikker noet søtt, varmt eller kaldt
Synlige hull i tennene
Brun, sort eller hvit farge på overflaten av en tann
Dårlig ånde

Når skal du oppsøke tannlegen

Selv om du ikke merker noen form for smerte i tenner eller munn, er det viktig at du alltid overholder regelmessig etteryn hos tannlegen. Hvis du opplever tannpine eller noen av de andre ovennevnte symptomer, bør du gå til tannlegen så fort som mulig. Grunnen til dette er at et hull i tannen på sikt kan forverres og skape større smerter. Store smerter i tannen kan påvirke hverdagen din, og det er derfor viktig å stoppe hullets utvikling.

Konsekvensene ved å ignorere et hull i tannen

Hvis du unnlater å gå til tannlegen, og det er et hull på vei, kan du oppleve følgende konsekvenser:

Smerter i tannen som påvirker din hverdag
Vekttap eller ernæringsproblemer, da det blir vanskelig og smertefullt å spise og tygge
Miste tenner, hvilket påvirker ditt utseende så vel som din selvtillit

I sjeldne tilfeller kan det dannes en lomme av puss i tannkjøttet som et resultat av en bakteriell infeksjon, hvilket kan føre til mer alvorlige infeksjoner

Unnlater du å passe på tennene dine via god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk, kan det oppstå mer alvorlige problemer enn hull i tennene.

Ved ikke å få behandling for hull i tennene, kan den tidligere nevnte syre gå dypere inn i tannvevet og forårsake betennelse, også kalt pulpitis. Ved denne betennelsen kan du oppleve smerter ved inntak av kalde, varme eller søte fødevarer. Betennelsen vil i starten være relativt mild, og du kan rekke å stoppe den ved å gå til tannlegen.

Stoppes ikke betennelsen, vil tilstanden forverres og utvikle seg ytterligere til en betennelse i nerven som befinner seg i tannen. Denne tilstanden er vanskeligere å behandle, og vil derfor kreve enten en rotbehandling, eller tanntrekking.

I meget alvorlige tilfeller kan betennelsen i nerven utvikle seg til rotspissbetennelse eller en såkalt tannbyll. Denne betennelsen kan senere spre seg til slimhinnene og huden og skape en alvorlig, og i visse tilfeller, livstruende infeksjon.

Hvordan forebygger du hull i tennene

Alle kan risikere å få et hull i én eller flere tenner. Følgende faktorer kan redusere risikoen for hull i tennene:

Være fokusert når du pusser tenner. Du skal sørge for å pusse alle steder. I tillegg skal du også sørge for å pusse med et lett trykk og pusse i minimum to minutter. Spør eventuelt tannlegen din om det er særlige områder hvor du skal være ekstra grundig med tannbørsten.

Ditt valg av tannkrem er essensielt for å unngå hull i tennene. Det er viktig at tannkremen inneholder fluor som minsker risikoen for hull i tennene.

Bruk tannpirkere eller tanntråd. Selv om du pusser tenner i timevis, er det umulig å fjerne bakteriene mellom tennene. Derfor er tannpirkere eller tanntråd en sentral del av å holde munnen sunn.

Selv om søtsaker kan være fristende, bør du overveie å kutte ned på inntaket, dersom du ønsker å unngå hull i tennene.

Sist, men ikke minst, er det viktig å dra til tannlegen regelmessig.

Hvis du opprettholder en god munnhygiene, reduserer du risikoen for å få hull i tennene

Zendium tannkrem bruker naturlige enzymer og proteiner som også finnes naturlig i munnen. Med Zendiums tannkrem kan du redusere de dårlige baktieriene og booste de gode for å forebygge hull i tennene.

For å oppnå en komplett beskyttelse fra hull i tennene kan du prøve Zendium Classic-tannkrem som er utviklet spesielt til de som ofte opplever hull i tennene eller tannkjøttproblemer. Den inneholder de naturlige enzymene og proteinene som allerede finnes i munnen. I tillegg booster den de gode bakteriene mens den reduserer de dårlige bakteriene.

Kilder

  1. Utvikling av hull i tanna: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/caries/
  2. Behandling av hull i tennene: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/caries/
  3. Symptomer på hull i tennene: http://www.nhs.uk/conditions/Dental-decay/Pages/Introduction.aspx
  4. Når skal du oppsøke tannlege: http://www.nhs.uk/conditions/Dental-decay/Pages/Introduction.aspx
  5. Konsekvenser ved ignorering av hull i tannen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/caries/
  6. Hvordan forebygger du hull i tennene: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/caries/
  7. Bruk av tannpirker eller tanntråd: http://www.nhs.uk/conditions/Dental-decay/Pages/Introduction.aspx

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.