Zendium image

Miniatyrverdenen inne i munnen

Der bakteriene kjører forestillingen.

Vi pleier ikke tenke på munnen som et hjem, men for trillioner av ørsmå mikroorganismer er det faktisk det den egentlig er. Leppene, tungen og innsiden av kinnene er mangfoldige nabolag med små bakterier, som er fornøyd med sine liv og som på mange måter hjelper oss å leve våre.

 Når du tenker over det, er det ikke så overraskende at munnen er et godt hjem for disse bakteriene. Munnen er varm og fuktig – ideelle forhold for bakterievekst. Men før du prøver å kvitte deg med det som høres ut som en ganske ufyselig munnfull, skal du vite at det ikke er noen grunn til bekymring – de er helt normale. Alle har dem, og alle trenger dem. Eller i hvert fall enkelte av dem.

De dårlige og de vakre

Det finnes over 700 bakteriearter i munnen – og med et slikt mangfold, er det nødt til å være både helter og skurker i blandingen. Munnbakteriene som vi tenker på som ‘dårlige’ bakterier er til stede hele tiden, selv i friske munner, men de holdes i sjakk av de gode bakteriene. En god balanse mellom de to typene bidrar til å holde tannkjøtt og tenner sunne og friske.

Biofilm, og andre overflater i munnen, kan påvirkes av det som skjer i munnen.

Hjem kjære hjem

Hvor er det så alle disse bakteriene skjuler seg? Mikroorganismene sprer seg over alle de forskjellige overflatene i munnen: på tungen, på tennene, på innsiden av leppene og på tannkjøttet. Ulike typer lever også på ulike steder. Noen elsker å gjemme seg i hulrom, andre er mer glad i tungen. Dette har dels å gjøre med de forskjellige væskene som er tilgjengelige i de forskjellige delene av munnen, slik som de forskjellige proteinene og andre næringsstoffer i spyttet.

Det har også å gjøre med hvilke typer overflater som finnes. Tennene er en særlig favoritt. De er faktisk en ganske unik del av kroppen, som det eneste naturlige materialet som ikke skaller av på noen måte. Alle andre overflater (tenk på huden, neglene og håret) skaller hele tiden av ørsmå deler av seg selv. Fordi tennene i motsetning er mer stabile, er de en ideell plass der bakterier kan leve uforstyrret. Mikroorganismene som dekker tennene, danner det som kalles en ‘biofilm’ – et slags stor boligfelt for bakterier i munnen.

En ørliten verden i balanse

Derfor er det å opprettholde en god munnhygiene litt mer komplisert enn tidligere antatt. Heller enn å bare utrydde alle bakterier, er det bedre å arbeide for å støtte et sunt miljø i munnen og opprettholde naturens balanse. Zendium tannkrem virker i harmoni med naturen for å skape et godt hjem for de gode bakteriene, samtidig som den går skånsomt frem for å bli kvitt de dårlige.

For mange mikrobiologer er det å forstå bakterier og å påvirke dem på en positiv måte selve fremtiden for vitenskap og medisin. Å gjennomføre noen få enkle tiltak for å passe på bakteriene som vi har i munnen, er et godt første skritt på veien.

Zendium Bacteria in the mouth

Anbefalingene i denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og skal ikke erstatte helsehjelp hos lege eller tannlege. Vi anbefaler at du går til tannlegen hvis du har noen av symptomene vi har nevnt her.