Kroppen er hjem for mer enn 100 trillioner bakterier – flere enn det finnes stjerner på himmelen. Men dette lille universet kan være i trøbbel.
Selv om få er klar over det, pågår det for tiden en stille revolusjon i vitenskapen som kan endre helse og medisin for alltid. Forskerne jobber for å avdekke et komplekst økosystem som er atskilt fra, men hele tiden i og på kroppen. Det er bakteriene som lever med oss – vår egen unike usynlige verden.
Det er et bilde som kanskje virker lite tiltalende. Hvem ønsker å bli kolonisert av bakterier? Er ikke bakterier slemme? Både ja og nei. Selv om enkelte bakterier kan være skadelige, er de aller fleste av dem harmløse – og forskerne oppdager at mange av disse små bakteriene som lever med oss hver dag, faktisk er ganske så avgjørende for helsen. Forskerne mener nå at vi alle sammen er vertskap for det de kaller en mikrobiota – et samfunn med (minst) 100 trillioner ulike mikroorganismer. Og mange av disse småkrypene jobber hardt for å holde oss trygge og sterke.
Sterile omgivelser og tap av variasjon i kostholdet reduserer mangfoldet i vårt lille innvendige samfunn.
Hva er det så bakteriene faktisk gjør for helsen vår? Forståelsen av dette er fortsatt i startgropen, men tidlige studier avslører en rekke fordeler som de gode bakteriene har for kroppen.
Så langt har studier funnet bevis som tyder på at de gode bakteriene hjelper oss å fordøye maten ved å trekke ut visse næringsstoffer som vi ellers ville ha mistet. Man tenker også at de kan fungere som en naturlig forsvarsmekanisme som hindrer dårlige bakterier og miljøkjemikalier fra å komme inn kroppen, og bidrar til immunforsvarets reaksjon mot dem som likevel klarer å komme seg inn. Det er også sterke bevis for at mikrobiomet har utviklet seg sammen med oss i årtusener ved stadig å tilpasse seg sammen med oss for å møte utfordringene i miljøet.
Nå som vi begynner å forstå viktigheten av de gode bakteriene i kroppen, innser forskerne også hvilke trusler de står overfor. Det viser seg at den moderne verdenen ikke er et spesielt vennlig sted for mikrobiomet vårt. Det er mange sider ved vår moderne livsstil som faktisk kan skade disse samfunnene.
En stor del av disse problemene starter faktisk i munnen. Leppene, tungen og kinnene er de nest mest bakterievennlige stedene i mennesket etter tarmen, og en temmelig viktig inngangsport til resten av kroppen. Røyking, sure drikker og et kosthold med høyt sukkerinnhold kan endre det naturlige miljøet i munnen, og gjøre det mindre innbydende for våre langsiktige små følgesvenner. Det kan føre til tilstander som karies og periodontal sykdom. Når det gjelder resten av mikrobiomet, er de sterile omgivelsene våre og tapet av variasjonen i kostholdet også med på å redusere mangfoldet i vårt lille, innvendige samfunn – noe som frarøver oss en viktig fordel som vi en gang hadde.
Mens forskningen på hvordan vi skal reagere fortsatt pågår, er det uten tvil verdt å vurdere hva vi kan gjøre nå for å opprettholde dette sunne bakteriesamfunnet og de fordelene som det gir.
Munnhygiene er selvsagt en viktig del av dette – men mange moderne tannkremer behandler alle bakterier under ett, og skiller ikke mellom de gode og de dårlige. Så hvordan kan du rense munnen uten å utrydde de gode bakteriene? Hva er det som vil fjerne de dårlige bakteriene, og samtidig opprettholde vår naturlige mikro-økologiske balanse?
Zendium, som er inspirert av naturen, er en ny tannkrem som er spesielt utviklet for å opprettholde en sunn munn i lys av denne banebrytende forskningen. Brukt minst to ganger daglig, bidrar den til å fremme de gode bakteriene og samtidig redusere de dårlige. Sammen med en sunn livsstil – som å kutte ned på sukker og slutte å røyke – bidrar dette til å skape en vennlig atmosfære for våre ørsmå, hardtarbeidende venner. Når de passer på oss, er det bare rett og rimelig at vi også passer på dem.
Anbefalingene i denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og skal ikke erstatte helsehjelp hos lege eller tannlege. Vi anbefaler at du går til tannlegen hvis du har noen av symptomene vi har nevnt her.