Zendium image

Du er bare 10 % menneske

 

… Og resten? Bakterier. Møt 100 trillioner venner som du ikke kjenner. Nå som vi har forstått at det er et stort og komplekst økosystem av mikroorganismer som støtter oss, kan det være greit å bli litt bedre kjent med dem.

Hvordan kommer bakteriene inn i systemet vårt? Hvor mange er det egentlig av dem? Og hvor lenge har de vært der?

Her har du noen fakta om våre vakre bakterier: 

  1. For det første har bakterier og mennesker en lang felles historie. Den er faktisk hele fem hundre millioner år gammel. Selv om vi først nå er i ferd med anerkjenne hele denne mikrobielle verdenen, så har våre små venner visst om oss mye, mye lenger. Forskerne mener at bakterier har levd i harmoni med større livsformer i mer enn 500 millioner år. Det har gitt dem rikelig med tid til å finpusse sine helsefremmende aktiviteter, som å bekjempe giftstoffer og generere energi.
  2. Fakta nummer to: disse små vesenene er overlegne i antall. Ganske betydelig, faktisk. Man antar at det for hver menneskecelle finnes opptil 10 bakterieceller. Det betyr at vi i hovedsak er 90 % bakterier og 10 % menneske. Det er ganske overveldende, ikke sant? Og enda en grunn til at vi bør sørge for at de har det bra.
  3. Hvis de er så mange, hvor er det vi finner dem? Disse mikroorganismene lever virkelig opp til navnet sitt: de er ganske mikroskopiske og altfor små til å sees med det blotte øye. Hvis du derimot var i stand til å se dem, ville den største konsentrasjonen være synlig i tarmen og den nest største i munnen. Man antar at det finnes over 700 forskjellige typer mikroorganismer bare på tungen, leppene, kinnene og strupen.
  4. Denne mangfoldige blandingen innebærer også noe annet som er ganske spesielt. Bakteriesammensetningen vår er like unik som fingeravtrykket – det spekuleres i at personer vil kunne identifiseres i fremtiden bare ved å se på bakteriesamfunnet deres. Du kan allerede nå sende inn prøver for å få en oversikt over din egen individuelle bakterieblanding. Det er jo supert hvis du ønsker å sammenligne dine prevotella med helicobacter pylori ...
  5. Ett siste faktum: hvis du utførte en av disse bakteriestudiene i munnen – det viktige bakterielle knutepunktet – vil bare en milliliter med spytt gi deg hele 100 000 000 mikroorganismer. Sett på bakgrunn av disse enorme tallene, er det ikke rart at disse vesenene kan ha en betydelig innvirkning på helsen vår. Heldigvis finnes det noen måter å ta vare på dette samfunnet på. Zendium bidrar ved å tilføre tapte næringsstoffer til munnbakteriene, slik at munnen kan rense seg selv og opprettholde en sunn balanse. Hvis du vil gi det en sjanse, kan du jo ta 14-ukers utfordringen. Forskning viser at du ved å bruke Zendium i bare 14 uker kan endre mønsteret til mikroorganismene i munnen og sikre en god balanse i ditt unike orale mikrobiom.

Forskerne mener at bakterier har levd i harmoni med større livsformer i mer enn 500 millioner år.

Anbefalingene i denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og skal ikke erstatte helsehjelp hos lege eller tannlege. Vi anbefaler at du går til tannlegen hvis du har noen av symptomene vi har nevnt her.