Kvinne viser sunt tannkjøtt

Pasienter med tidlige tannkjøttproblemer

 

Dårlig tannkjøtthelse: et rødt flagg om dysbiose?

Den nyeste forskningen utfordrer tradisjonelle ideer om mikroorganismer og helse. Vi vet nå at samlingen av menneskelige mikrober (mikrobiomet) som koloniserer menneskekroppen ikke bare fører til sykdom, men er grunnleggende for helsen. Munnen er ikke et unntak. Helsen til det orale mikrobiomet er tett knyttet til helsen til munnen og tannkjøttet. Dette fremhever en viktig mulighet: Ved å oppdage de åpenbare tegnene på forstyrrelser i mikriobiomet, for eksempel blødning eller betent tannkjøtt, kan vi da handle tidlig for å forbedre helseutfallet?

Hvordan virker mikrobiomet inn på tannkjøtthelsen?

Inntil nylig var teorien forholdsvis enkel: Dersom patogene (sykdomsfremkallende) bakterier dominerer i munnen, kan resultatet bli tannkjøttproblemer eller karies. Nå ser det imidlertid ut til at bildet er mer komplisert, fordi mange bakteriearter har verdifulle funksjoner. Faktisk er det slik at bakterier som er forbundet med helse og slike forbundet med sykdom, eksisterer side om side i et variert, naturlig oralt økosystem. Spyttenzymer og proteiner bidrar naturlig til å holde dette systemet balansert i en symbiosetilstand.


Sykdom kan forekomme dersom det fint balanserte økosystemet i munnen blir forstyrret. Da kan en enkel art eller noen få arter med evne til å fremkalle sykdom begynne å formere seg og dominere, og føre til dysbiose og mulige tannkjøttproblemer eller karies. Dette kan for eksempel skje dersom betent og blødende tannkjøtt reduserer oksygennivåene i det rammede området, og favoriserer anaerobiske bakterier forbundet med vevsskade og gingivitt. Syklusen kan være selv-oppholdende. Vevsskader gir igjen næringsstoffer til bakterier forbundet med sykdom, noe som fremmer ytterligere dysbiose.

Hvilke pasienten kan være rammet?

Dysbiose av mikrobiomet utløses av endringer i livsstil eller helse.  Pasienter som er berørt av disse endringene vil mer sannsynlig utvikle tannkjøttproblemer og karies, og tidlige tegn på dårlig tannkjøtthelse kan være et viktig varsel om dysbiose.

  • Under graviditet kan endringer i hormoner påvirke det orale mikrobiomet. Opptil tre fjerdedeler av kvinner lider av tannkjøttsykdom mens de er gravide.
  • Livsstilsfaktorer som å røyke, drikke alkohol, ha dårlig kosthold eller stress kan utløse kronisk betennelse og forstyrre den naturlige balansen i det orale mikrobiomet.
  • Diabetes er forbundet med svikt i stoffskiftet, som fører til en tilstand der det er lett å få inflammasjoner, som igjen kan påvirke balansen i mikrobiomet.

Ved å oppdage tidlige tegn på problemer med tannkjøttet hos disse pasientgruppene, har tannleger et vindu av muligheter til å gripe inn og forhindre progresjon til dårlig tannkjøtthelse.

Gravid kvinne holder magen

Faktorer som påvirker det orale mikrobiomet

Zendium er klinisk bevist å forbedre tannkjøtthelsen

Fysisk forstyrrelse av mikrobiomet med tannpuss to ganger daglig med en fluortannkrem er grunnleggende for å holde tannkjøttet sunt.  Dessuten er Zendium tannkrem klinisk bevist å forbedre tannkjøtthelsen ved å balansere det orale mikrobiomet.* Dette gjør Zendium egnet for pasienter med tidlige tegn på tannkjøttproblemer som kan indikere ubalanse i mikrobiomet.

*Viser til oral plakk-mikrobiomet og den relative forekomsten av bakteriearter med kjent forbindelse til tannkjøtthelse eller sykdom etter 14 ukers børsting to ganger om dagen med Zendium, sammenlignet med baselinjen.

1. Adams S.E. et al. Sci. Rep. (2017) 43344.