Barn med et sår

Pasienter med ømfintlig slimhinne i munnen

 

Hjelp for pasienter med en ømfintlig slimhinne i munnen

Når pasienter tenker på å holde munnen sunn, tenker de ofte kun på tennene og overser tannkjøtt og bløtvev. Dessuten er bløtvev ømfintlig og enkelte kan være følsomme for visse tannkremer, for eksempel de som inneholder natriumlaurylsulfat (SLS). Dersom dette fører til dårlige munnhygienerutiner, kan dette gjøre pasienten sårbar for tannkjøttproblemer eller sår i munnen.

Tannleger har en mulighet til å oppmuntre disse pasientene til å opprettholde positive rutiner for munnhygiene. En tannkrem med en formulering som er mild nok til å være behagelig, men som likevel er effektiv til å forhindre tannkjøttproblemer eller karies, kan være et viktig skritt for pasienter som synes tannbørstingen er ubehagelig.

Hvilke pasienter kan synes at tannbørstingen er ubehagelig?

Pasienter med delikat, oralt bløtvev kan dra fordel av mildere tilnærminger som gjør børstingen mer behagelig. Disse pasientene inkluderer ofte personer med munnsår, munntørrhet eller barn.

  • Munnsår rammer mer enn 1 av 5 personer og er mer vanlig hos barn, personer som gjennomgår kjeveortopediske prosedyrer og personer under stress. Personer med munnsår kan oppleve at munnen blir mye mer følsom for visse matvarer, drikker eller tannkremer som inneholder SLS.
  •  En tørr munn er en vanlig tilstand, spesielt hos eldre pasienter eller de som er stresset eller deprimert. Personer som tar medisiner som antidepressiva, antihypertensiva, vanndrivende midler eller antihistaminer, er også utsatt for munntørrhet da spyttproduksjonen kan endres. Spytt er avgjørende for helsen til tenner og tannkjøtt, og inneholder naturlige antibakterielle enzymer og proteiner som hjelper til å holde skadelige bakterier i sjakk. Mennesker med munntørrhet produserer mindre spytt, noe som kan forstyrre den naturlige balansen i det orale mikrobiomet, og føre til tannkjøttproblemer eller karies.
  •  Barn har en mye høyere tetthet av smaksløker enn voksne, så de kan være følsomme for sterk smak, og lider også ofte av munnsår.
  • Personer som gjennomgår kjemoterapi kan også oppleve tørrhet i munnen som en følge av behandlingen.
Barn som pusser tenner

Zendium er klinisk bevist å være mer skånsom* for bløtvev i munnen

Zendium er en mild, SLS-fri, daglig fluortannkrem som gir skånsom beskyttelse ved å øke munnens naturlige forsvar og er bevist å forbedre tannkjøtthelsen.

I stedet for SLS inneholder den et mildt, lavtskummende middel kalt Stereath-30, som respekterer det ømfintlige bløtvevet i munnen, og hjelper til med å beskytte integriteten til epitel-laget. Zendiums formulering er klinisk bevist å være mer skånsom* på bløtvev i munnen, sammenlignet med en tannkrem som inneholder SLS. Den har også et subtilt smaksnivå. Dette gjør Zendium ideel for personer med munnsår, de med tørr munn, eller barn.

*Sammenlignet med en vanlig tannkrem som inneholder SLS, på bløtvev, 30 minutter etter bruk.  Klinisk påvist, UK 2016, n = 30.

1. Green A et al. JDent 80 (2019) S33-S39