MUNNSÅR UNDER GRAVIDITET

Munnsår under graviditet

 

Graviditet fører med seg mange fysiske endringer, men ofte tenker vi ikke på hva det betyr for munnen. En side ved graviditet som har fått for lite oppmerksomhet, er munnsår – små kantliknende flekker som også kalles munnskold (after). Disse kan dukke opp på tungen,kjent som blemmer på tunga også leppene eller innsiden av kinnene og gi smerte og irritasjon. For å hjelpe deg å forstå hvorfor dette kan skje og hva du kan gjøre, har vi satt sammen de viktigste faktaene om munnskold (after) under graviditet.

Munnskold (after) under graviditet: hvorfor skjer det?

Det er flere ting som skjer i kroppen under graviditet som kan gjøre deg mottakelig for munnskold (after):

  1. Hormonelle endringer: Graviditeten genererer hormonelle endringer som kan påvirke hvordan kroppen reagerer på giftstoffer, og til og med blodtilførselen til tannkjøttet. Dette gjør kvinner mer utsatt for problemer med munnhelsen.
  2. Vitaminmangel: Det finnes en rekke matvarer som kan gi munnskold (after), for eksempel sjokolade, hvete og sitrusfrukter. Under graviditet er det imidlertid en årsak til som har å gjøre med kostholdet – vitaminmangel. Det er så mye som skjer i kroppen i denne perioden, at det er lett å ikke få i seg nok. Prøv særlig å sikre tilstrekkelig inntak av vitamin B12, folinsyre og sink.
  3. Stress: Graviditeten kan være en stressende tid. Du skal takle de kroppslige endringene, samtidig som du prøver å forberede deg på en ny baby og få unna alle dine vanlige oppgaver. Noen ganger reagerer kroppen fysisk på stress, og ett symptom kan være munnskold (after) under graviditet.
  4. Destabilisert immunitet: det er ikke sikkert at munnsår under graviditeten er et symptom på et svekket immunforsvar, som er normalt på dette stadiet, det kan også være symptom på en virusinfeksjon eller andre årsaker til munnsår.
MUNNSÅR UNDER GRAVIDITET

Hva gjør du hvis du får munnsår mens du er gravid?

Hvis du har sjekket munnen, leppene eller tungen under graviditeten og funnet et munnsår, finnes det noen ting du kan gjøre. For det første er det svært viktig at du har god munnhygiene. Det omfatter å børste tennene med en klinisk utprøvd tannkrem som Zendium minst to ganger om dagen. 

I tillegg bør du bruke tanntråd og munnskyll. Hvis tannbørsten irriterer tannkjøttet eller sårstedet, kan du prøve å bruke en tannbørste med mykere børstehår og børste sakte. Du kan også kjøpe kremer som du kan påføre såret for å lindre smerten – søk råd på apoteket om dette. Det er også viktig å unngå alle matvarer som kan forårsake munnskold (after) eller irritere dem ytterligere. 

Sår er generelt selvbegrensende, men hvis de gir deg mye smerte, ser betente ut, varer lenger enn tre uker eller stadig vender tilbake, bør du kontakte lege eller tannlege for å få faglige råd.

Det er flere ting som skjer i kroppen under graviditet som kan gjøre deg mottakelig for munnskold (after).

Referanser

Munnskold (after) kan skyldes hormonelle endringer http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Hormonelle endringer kan påvirke munnhelsen http://www.webmd.com/oral-health/hormones-oral-health#1

Munnskold (after) kan skyldes vitaminmangel http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnskold (after) kan skyldes stress http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Munnskold (after) kan skyldes problemer med immunforsvaret http://www.webmd.boots.com/oral-health/guide/mouth-ulcers

Munnsår kan gi smerter og prikking http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Sår følges ofte av misfarging http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

God munnhygiene er viktig http://www.webmd.com/oral-health/pregnancy-gingivitis-tumors#1

Bruk en tannbørste med myke børstehår http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Snakk med apoteket om kremer du kan påføre munnsåret http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Når bør du søke profesjonell hjelp http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med munnen.