Zendium image

Sopp på tungen: hva er det, og hvordan behandles det?

Hva innebærer det egentlig å ha sopp på tungen? Det typiske tegnet på at du har fått sopp på tungen er at den er dekket av et synlig belegg. I tillegg har dette belegget ofte en tendens til å begynne å blø når du børster tungen. Hva skyldes dette? Her kan du lese om hvordan sopp på tungen oppstår, helbredes, og hvordan du kan forebygge det.

Hvordan oppstår sopp på tungen?

Hvorfor har du plutselig fått sopp på tungen? Sopp på tungen oppstår hvis du har for høy konsentrasjon av det som kalles candida-sopp. Dette er en sopp som lever naturlig i slimhinnene, men blir konsentrasjonen av soppen for høy, vil dette resultere i et hvitt belegg på tungen, eller innsiden av kinnene. 

I noen tilfeller sprer soppen seg, hvilket kan være meget smertefullt. Sopp på tungen kan spres helt til ganen, gommene, mandlene og svelget. Heldigvis er tilstanden ofte et lite problem. Sopp på tungen kan ramme alle, men sykdommen oppstår oftest hos spedbarn, personer med gebiss, samt folk med et svakt immunforsvar.

Sopp på tungen: symptomer du bør holde øye med

Der finnes flere tegn og symptomer på at du er ved å få sopp på tungen. I startfasen kan det være vanskelig å merke og se symptomene, men når sopp på tungen forverres, kan du oppleve tegn og symptomer som:

Hvitt belegg på tungen og innsiden av kinnene

Smerter i munnen

At det begynner å blø når du pusser eller gnir på belegget

At det kan komme sprekker i munnvikene

Nedsatt smakssans

En ubehagelig brennende følelse i munn og svelg

I sjeldne tilfeller kan soppen spre seg helt ned i halsen og spiserøret. Dette kan medføre vanskeligheter med å svelge, eller en følelse av at mat sitter fast i halsen.

Hvis du overholder rengjøringsrutinen for munnen din, reduserer du risikoen for å få sopp på tungen

Zendium How to treat a canker sore

Når bør du oppsøke en tannlege?

Det er viktig å dra til tannlegen regelmessig uavhengig av om man merker noen form for smerter i munnen. Opplever du noen av symptomene nevnt ovenfor, skal du bestille tid hos en tannlege så fort som mulig.

Sopp på tungen er en sykdom som kan spre seg, og derfor er det viktig å være proaktiv. Hvis soppen sprer seg til spiserøret, vil du oppleve smerter og ha vanskeligheter med å svelge. Disse symptomene vil påvirke din hverdag, og derfor er det viktig at du tar sopp på tungen på alvor.

Behandling av sopp på tungen

Tannlegen vil ofte starte med å identifisere hvordan soppen har oppstått. Det kan nemlig være mange årsaker til sopp på tungen, og derfor er det viktig at du får dette oppklart med tannlegen.

Typisk vil du etterfølgende få en resept på et soppdrepende middel. Bruk av et slikt middel er som regel smertefritt, og fremtidsutsikten er lys, da sopp på tungen ofte er lett å håndtere. Infeksjonen kan forsvinne i løpet av bare noen få dager med lokalbehandling.

Hvordan kan du forebygge sopp på tungen?

Det er flere som opplever å få sopp på tungen. Det beste du kan gjøre for å unngå sopp på tungen, er å holde munnen din sunn og frisk. Det gjør du ved å opprettholde en god munnhygiene. Det er også vigtig å holde øye med symptomene på sopp på tungen. Det kan være hvite flekker på tungen, eller i munnen. Utover dette, er det selvfølgelig også essensielt at du overholder dine regelmessige besøk hos tannlegen.

Hvis du opplever noen av de ovenstående symptomene, kan du hjelpe deg selv ved å kjøpe en myk tannbørste. En myk tanndbørste er bedre, da området du pusser ofte kan være ømt. Utover en myk tannbørste, kan du også skylle munnen i en løsning med hydrogenperoksid.

For å få en god munnpleierutine, kan du prøve Zendium Biogum-tannkrem. Denne tannkremen er utviklet spesielt til mennesker med tannkjøttsproblemer, og inneholder de samme enzymene og proteinene som finnes naturlig i munnen. Noen av disse er laktoferrin, et protein kjent for sine lindrende egenskaper. Ved hver tannpuss gir denne tannkremen kroppen ekstra styrke til å bekjempe årsaker til blødning og inflammasjon i tannkjøttet, og dermed også til å bekjempe periodontitt. Dette er klinisk bevist.

Kilder

Sopp på tungen: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx#causes

Sopp spredt i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden/

Når bør du oppsøke en tannlege?: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx#causes

Behandling av sopp på tungen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/svampeinfektion-i-munden/

Symptomer på sopp på tungen: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.