Sopp i munnen

Sopp i munnen - hva er det og hvordan behandles det

Sopp i munnen skyldes en infeksjon oftest forårsaket av det man kaller candida sopp. Sopp i munnen kan se forskjellig ut. Enten som et hvitt beleg du kan skrape av, eller rødme i munnhulen. I noen tilfeller kan sopp i munnen forårsake svie og ubehag i munnhulen. Hvis sopp i munnen ikke behandles, kan det utvikle seg og bli kronisk. I så fall vil sopp i munnhulen vise seg som hvite områder du ikke kan skrape vekk. Denne tilstanden gir sjeldent symptomer.

Hvordan oppstår sopp i munnen?

En av de hyppigste årsakene til sopp i munnen er antibiotikabehandling. Andre påvirkninger som øker risikoen for sopp i munnen er blant annet mangel på vitaminer, blodmangel, sukkersyke eller nedsatt immunforsvar.

Det er i tillegg en rekke andre årsaker som kan forårsake sopp i munnen:

Røyking: Røyking kan bedre soppens vekstvilkår i munnen, og øker derfor risikoen for sopp i munnen.

Bruk av proteser: Har du tannproteser, kan dette også øke risikoen for sopp i munnen. Dette gjelder spesielt dersom du ikke rengjør protesen skikkelig.

Dårlig munnhygiene: Rengjør du ikke tenner og munn tilstrekkelig, kan dette også være en av årsakene til sopp i munnhulen.

Nedsatt spyttmengde: Spyttet ditt beskytter deg mot soppinfeksjoner. Opplever du munntørrhet, eller nedsatt spyttsekresjon, kan dette være nok en årsak til sopp i munnen.

Stort inntak av brus og søtsaker: Konsumerer du mye sukker, kan dette medføre både hull i tennene såvel som sopp i munnhulen.

Inhalasjonsbinyrebark-spray mot astma: Inhalatorer mot astma kan også øke risikoen for sopp i munnen. Det er derfor viktig å skylle munnen grundig etter bruk.

Sopp i munnhulen: symptomer du skal holde øye med

Det finnes flere tegn og symptomer på at du har sopp i munnen. I begynnelsen kan det være vanskelig å oppdage symptomene, da de er vanskelige å se og merke. Forverres sopp i munnhulen, kan du imidlertid oppleve følgende symptomer:

Hvitt belegg i munnhulen

Smerter i munnen

Sprekker i munnvikene

Nedsatt smakssans

Ubehag og en brennende følelse i munn og svelg

Hvis du overholder rengjøringsrutinen for munnen din, reduserer du risikoen for å få sopp i munnen

Når bør du oppsøke tannlege

Opplever du noen av de ovenstående symptomene bør du konsultere tannlegen, eller legen for å identifisere årsaken og eventuelt starte en behandling. Det er i tillegg viktig at du overholder dine regelmessige tannlegebesøk for å opprettholde en sunn munn.

Behandling av sopp i munnen

Første skritt i behandlingen av sopp i munnen starter oftest med at tannlegen forsøker å identifisere årsaken til sopp i munnhulen. Typisk vil tannlegen utskrive en resept på et soppdrepende middel som kan komme infeksjonen til livs.

Behandling av sopp i munnen er i de fleste tilfeller en smertefri prosess, og infeksjonen kan ofte bringes under kontroll relativt lett. Med lokalbehandling kan infeksjonen forsvinne på kun få dager.

Opplever du symptomer på sopp i munnen, bør du kontakte lege eller tannlege så raskt som mulig for å unngå at tilstanden forverres.

Zendium Microbiome Human

Hvordan forebygger du sopp i munnen?

Det finnes flere måter å forebygge sopp i munnen på. Du kan selv redusere risikoen for sopp i munnhulen ved å følge nedenstående råd, eller be en tannlege om ytterligere veiledning.

Opprettholde en god munnhygiene

Stoppe å røyke, hvis du røyker

Stimulere spyttproduksjonen

Minimere inntak av søtsaker

Skylle munnen med vann etter eventuel bruk av inhalasjonsbinyrebark-spray mot astma.

For å oprettholde en god munnhygiene og redusere risikoen for sopp i munnen kan du også benytte Zendium BioGum tannkrem. Den inneholder proteiner og enzymer som allerede finnes i munnen og er utviklet til å forebygge tannkjøttsproblemer.

Vil du vite mer om sopp på tungen? Les mer her.

Kilder

Hvad skyldes sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen/

Hvornår skal du søge tandlæge: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx#causes

Behandling af sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen/

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen

Zendium BioGum tandpasta: https://www.zendium.dk/product/tandpasta-til-voksne/biogum-tandpasta/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer..