Zendium image

Sopp i munnen: hva er det og hvordan behandles det?

Sopp i munnen skyldes en infeksjon oftest forårsaket av det man kaller candida sopp. Sopp i munnen kan se forskjellig ut. Enten som et hvitt beleg du kan skrape av, eller rødme i munnhulen. I noen tilfeller kan sopp i munnen forårsake svie og ubehag i munnhulen. Hvis sopp i munnen ikke behandles, kan det utvikle seg og bli kronisk. I så fall vil sopp i munnhulen vise seg som hvite områder du ikke kan skrape vekk. Denne tilstanden gir sjeldent symptomer.

Hvordan oppstår sopp i munnen?

En av de hyppigste årsakene til sopp i munnen er antibiotikabehandling. Andre påvirkninger som øker risikoen for sopp i munnen er blant annet mangel på vitaminer, blodmangel, sukkersyke eller nedsatt immunforsvar.

Det er i tillegg en rekke andre årsaker som kan forårsake sopp i munnen:

Røyking: Røyking kan bedre soppens vekstvilkår i munnen, og øker derfor risikoen for sopp i munnen.

Bruk av proteser: Har du tannproteser, kan dette også øke risikoen for sopp i munnen. Dette gjelder spesielt dersom du ikke rengjør protesen skikkelig.

Dårlig munnhygiene: Rengjør du ikke tenner og munn tilstrekkelig, kan dette også være en av årsakene til sopp i munnhulen.

Nedsatt spyttmengde: Spyttet ditt beskytter deg mot soppinfeksjoner. Opplever du munntørrhet, eller nedsatt spyttsekresjon, kan dette være nok en årsak til sopp i munnen.

Stort inntak av brus og søtsaker: Konsumerer du mye sukker, kan dette medføre både hull i tennene såvel som sopp i munnhulen.

Inhalasjonsbinyrebark-spray mot astma: Inhalatorer mot astma kan også øke risikoen for sopp i munnen. Det er derfor viktig å skylle munnen grundig etter bruk.

Sopp i munnhulen: symptomer du skal holde øye med

Det finnes flere tegn og symptomer på at du har sopp i munnen. I begynnelsen kan det være vanskelig å oppdage symptomene, da de er vanskelige å se og merke. Forverres sopp i munnhulen, kan du imidlertid oppleve følgende symptomer:

Hvitt belegg i munnhulen

Smerter i munnen

Sprekker i munnvikene

Nedsatt smakssans

Ubehag og en brennende følelse i munn og svelg

Hvis du overholder rengjøringsrutinen for munnen din, reduserer du risikoen for å få sopp i munnen

Når bør du oppsøke tannlege

Opplever du noen av de ovenstående symptomene bør du konsultere tannlegen, eller legen for å identifisere årsaken og eventuelt starte en behandling. Det er i tillegg viktig at du overholder dine regelmessige tannlegebesøk for å opprettholde en sunn munn.

Behandling av sopp i munnen

Første skritt i behandlingen av sopp i munnen starter oftest med at tannlegen forsøker å identifisere årsaken til sopp i munnhulen. Typisk vil tannlegen utskrive en resept på et soppdrepende middel som kan komme infeksjonen til livs.

Behandling av sopp i munnen er i de fleste tilfeller en smertefri prosess, og infeksjonen kan ofte bringes under kontroll relativt lett. Med lokalbehandling kan infeksjonen forsvinne på kun få dager.

Opplever du symptomer på sopp i munnen, bør du kontakte lege eller tannlege så raskt som mulig for å unngå at tilstanden forverres.

Zendium Microbiome Human

Hvordan forebygger du sopp i munnen?

Det finnes flere måter å forebygge sopp i munnen på. Du kan selv redusere risikoen for sopp i munnhulen ved å følge nedenstående råd, eller be en tannlege om ytterligere veiledning.

Opprettholde en god munnhygiene

Stoppe å røyke, hvis du røyker

Stimulere spyttproduksjonen

Minimere inntak av søtsaker

Skylle munnen med vann etter eventuel bruk av inhalasjonsbinyrebark-spray mot astma.

For å oprettholde en god munnhygiene og redusere risikoen for sopp i munnen kan du også benytte Zendium BioGum tannkrem. Den inneholder proteiner og enzymer som allerede finnes i munnen og er utviklet til å forebygge tannkjøttsproblemer.

Vil du vite mer om sopp på tungen? Les mer her.

Kilder

Hvad skyldes sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen/

Hvornår skal du søge tandlæge: http://www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx#causes

Behandling af sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen/

Symptomer på sopp i munnen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/mundhule/soppeinfektion-i-munnen

Zendium BioGum tandpasta: https://www.zendium.dk/product/tandpasta-til-voksne/biogum-tandpasta/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer..

AddThis is disabled because of cookie consent