Zendium image

Rødt og hovent tannkjøtt: slik gjør du

 

Er du bekymret over at tannkjøttet er betent? Du er i så fall ikke alene om det. Når de blir spurt om munnhelsen*, oppgir franske forbrukere følsomt og og betent tannkjøtt som bekymring nummer én.

Rødt tannkjøtt? hovent tannkjøtt? dette er forklaringen...

Tannkjøttet består av fibrøst vev som er fullt av blodårer, og som er solid nok til å støtte tennene gjennom et helt liv med tygging, knasking og riving av mat. Når tannkjøttet blir irritert eller infisert, kan det fort bli hovent eller rødt fordi blodet rett og slett ikke har noe annet sted å ta veien.

Denne hevelsen får det sunne, rosa tannkjøttet til å bli rødt og følsomt, og i tillegg smertefullt når du børster tennene eller bruker tanntråd.

Tannkjøttet spiller en viktig rolle når det gjelder å holde munnen sunn, og jo mer du vet om hva som kan forårsake rødt eller hovent tannkjøtt, jo bedre rustet vil du være til å unngå betennelse i tannkjøttet og holde munnen sunn.

Hva er det som gjør tannkjøttet hovent og følsomt?

Tannkjøttet er følsomt overfor helsen din, og ikke bare overfor munnhelsen, men også overfor den allmenne helsetilstanden. Fordi tannkjøttet kan avsløre helseproblemer så tydelig ved å endre farge, er det ikke overraskende at årsakene til rødt og hovent tannkjøtt er knyttet både til tannhelsen og allmennhelsen. 

Nedenfor finner du noen av de mulige årsakene:

- Gingivitt er en vanlig tilstand som fører til at tannkjøttet hovner opp og blir rødt på grunn av en bakteriell infeksjon, vanligvis over tannkjøttlinjen der vanlig børsting og bruk av tanntråd ikke kommer til.

- Underernæring er en alvorlig tilstand som påvirker alle systemene i kroppen. Beviset på underernæring kan være synlig ganske raskt i form av rødt tannkjøtt.

Tannkjøttet er følsomt overfor helsen din, og ikke bare overfor munnhelsen, men også overfor den allmenne helsetilstanden.

Hovent tannkjøtt: slik gjør du

Her er noen enkle tips du kan prøve for å håndtere smerter eller ubehag fra rødt og sårt tannkjøtt:

  1. Ha god munnhygiene, børst tennene og bruk tanntråd forsiktig hver dag. Bytt ut tannkremer eller munnskyll som kan irritere tannkjøttet, med mer skånsomme varianter, slik som Zendium
  2. Gurgle saltvann for å trekke noe av hevelsen ut av tannkjøttet
  3. Spis (sukkerfrie) kalde matvarer for å oppnå øyeblikkelig lindring
  4. Ta antiinflammatoriske medikamenter under legetilsyn
  5. Gå til tannlegen for å få tatt en profesjonell rens

En regelmessig dyprens kan bidra til å eliminere faren for bakterieinfeksjoner eller tannråte som forårsaker hovent og ømt tannkjøtt i fremtiden. Prøv derfor Zendium BioGum tannkrem som er utviklet spesielt for personer med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein som er kjent for sine beroligende egenskaper. Det er vist ved klinisk utprøving at den ved hver børsting gir ekstra styrke til å bekjempe årsakene til blødning og betennelse i tannkjøttet.

Husk: snakk med lege eller tannlege hvis du har rødt og hovent tannkjøtt. Det er alltid en god idé å konsultere fagpersonell før du prøver selvhjelpsmidler, men å holde fast ved det daglige munnhygieneregimet og å gå til regelmessige kontroller kan bare være positivt.

Rødt og hovent tannkjøtt kan være ubehagelig, men ved å konsultere tannlegen og finne årsaken til problemene og middelet som egner seg best, er du være godt på vei mot å lindre sårt tannkjøtt og gjenopprette en sunn og glad munn.

Forebygging er den beste behandlingen for ømt tannkjøtt!

Du har større sjanse for å unngå hovent og ømt tannkjøtt hvis du sørger for å holde munnen ren og tannkjøttet ditt sunt. Sørg for god munnhygiene med tannbørste, tanntråd og regelmessige besøk hos tannlegen.

Prøv Zendium BioGum-tannkrem, utviklet spesielt til mennesker med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin som er et protein kjent for sine lindrende egenskaper. Det er klinisk bevist, at ved hver tannpuss gir det ekstra styrke til å bekjempe årsaker til blødning og inflammasjon i tannkjøttet.

Få også renset tennene hvert halvår, eller så ofte som tannlegen din anbefaler. På denne måten får de områdene som er vanskelig å nå fram til også den oppmerksomheten de trenger. I tillegg bør du sørge for at helseundersøkelser du tar også omfatter en test for diabetes, da denne tilstanden kan påvirke din munns sunnhet på flere måter. Som du kan høre, er det altså mange ting som du selv kan gjøre for å unngå å få vondt i tannkjøttet.

Munnens sunnhet har stor innflytelse på din almenntilstand, så det er viktig at alle deler av munnen din undersøkes med jevne mellomrom. Det vil ikke kun hjelpe deg med å forebygge alminnelig forekommende tannproblemer, men en tur til tannlegen kan kanskje også kaste lys over underliggende helseproblemer.

*Basert på en undersøkelse av et representativt utsnitt av den franske befolkning på 2.249 mennesker som ble spurt om deres munnhygienee. Undersøkelse utført av TNS i 2014.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.