Hvor sunt er tannkjøttet ditt? En femtedel av den franske befolkningen* bekymrer seg over blødende tannkjøtt. Å lære om gingivitt er et godt sted å starte når det gjelder tannkjøtthelse. I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene til gingivitt, vanlige symptomer som du kan være oppmerksom på, samt ulike behandlinger.
«Gingivitt» er det tekniske ordet for ‘betent tannkjøtt’. Betennelse i tannkjøttet er den første indikasjonen på tannkjøttsykdom, men heldigvis er det også lett å behandle. Selv om det er en pågående tilstand, er det mange som ikke vet at de har gingivitt, fordi den kan være ganske mild.
Hvis den får forbli ubehandlet, kan gingivitt imidlertid utvikle seg til en mer alvorlig infeksjon som kalles periodontitt, som til slutt kan føre til tap av tenner og skade på kjevebenet.
Betennelse i tannkjøttet er et tegn på at det er på tide å oppdatere munnhygieneregimet og ta en tur til tannlegen.
Behandling av gingivitt starter med å forstå årsakene. Plakk er en usynlig bakteriefilm som dannes på tennene hver dag. Den gode nyheten er at det er enkelt å fjerne plakk daglig rett og slett ved å børste tennene og bruke tanntråd. Hvis plakk får lov til å bygge seg opp, kan det imidlertid føre til en bakteriell infeksjon, som er en av de vanligste årsakene til tannkjøttbetennelse.
Følgende faktorer kan også føre til gingivitt:
Dårlig munnhygiene
Røyking eller tygging av tobakk
Diabetes
Enkelte legemidler
Ødelagte fyllinger
Graviditet (på grunn av hormonendringer)
Genetiske anlegg
Jo tidligere du oppdager gingivitt, jo lettere kan det være å behandle tilstanden og få tannkjøttet til å se og føles sunnere ut igjen.
Tannkjøtthelsen kan også si litt om den allmenne munnhelsen din. Det er så enkelt som å starte med å kontrollere fargen på tannkjøttet!
Hvis du er bekymret over hvordan tannkjøttet ser ut eller føles, anbefaler vi at du snakker med tannlegen, spesielt hvis du har noen av følgende symptomer:
Hvis du opplever noen av disse symptomene, kan det tyde på gingivitt. Selv om du har blødende tannkjøtt når du børster eller bruker tanntråd, men ikke har smerter, bør du likevel snakke med tannlegen. Jo tidligere du oppdager gingivitt, jo lettere kan det være å behandle det og få tannkjøttet til å se og føles sunnere ut igjen.
Det burde ikke komme som noen overraskelse at det å ha god munnhygiene er et godt sted å starte når man skal behandle gingivitt, men det å være bevisst på den allmenne helsen, og særlig røykevaner, kan også spille en rolle.
Du bør få tannlegen til å vurdere tannkjøtthelsen din regelmessig. Tannlegen kan foreslå dyprens for å fjerne plakk som har bygd seg opp. Hvis gingivitten er mer fremskreden, kan du bruke legemidler eller prosedyrer for å begynne å reversere effektene av det betente tannkjøttet.
Tannlegen kan anbefale den beste behandlingen for tilstanden din, samt svare på eventuelle spørsmål som du måtte ha. Husk at behandling eller forebygging av gingivitt kan være så enkelt som å praktisere god munnhygiene, ved hjelp av en skånsom og mild tannkrem spesielt utviklet for personer med tannkjøttproblemer, for eksempel Zendium.
En annen mulighet er å få tannlegen til å gjennomføre en grundig rens for å fjerne herdet plakk. Du kan også lære mer om tannkjøttbetennelse her.
*Basert på forskning der 2 449 personer, representative for den franske befolkningen, ble spurt om munnhygienen. Undersøkelse utført av TNS i 2014
Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.