Zendium image

Smerter i tannkjøttet: slik håndterer du smertefullt og hovent tannkjøtt

 

Tannkjøttet er viktig.... Da de ble spurt om munnhelsen, svarte 21 % av franske borgere at de var bekymret over følsomt tannkjøtt. Smertefullt og hovent tannkjøtt kan være en vanlig plage ved følsomt tannkjøtt. Les videre for å finne ut mer om smerter i tannkjøttet og hva du kan gjøre for å lindre dem.

Hvorfor gjør tannkjøttet mitt vondt?

Når betent tannkjøtt ikke behandles ordentlig, kan det føre til dårlig ånde, blødende tannkjøtt og til slutt periodontitt. Dette skyldes først og fremst at det bygger seg opp plakk på tennene, så det er svært viktig å holde munnen og tennene sunne og rene.

Smerter i tannkjøttet kan skyldes en rekke faktorer, som inkluderer, men ikke er begrenset til:

For hardhendt børsting eller bruk av tanntråd

Allerede eksisterende tannkjøttsykdom

Svekket naturlig forsvar i munnen, på grunn av bakteriell ubalanse

Irritasjon fra grov eller syreholdig mat

Hormonelle endringer under graviditet

Røyking

Stress

Tannanordninger, som retensjonsapparaturer eller tannproteser, som ikke passer perfekt

Hvis det virker sannsynlig at én eller flere av disse faktorene er årsaken til ubehaget, bør du vurdere å endre vanene. I motsetning til tannproteser eller ulike typer tannreguleringer som er tilpasset, kan du håndtere mange av de andre årsakene hjemme. Legen din kan gi deg mer innsikt i forholdet mellom disse årsakene og eventuelle smerter i tannkjøttet.

Slik behandler du smertefullt og hovent tannkjøtt

Hvis du leser denne artikkelen, er det en sjanse for at du allerede opplever noen av de følgende symptomene. Hovent og bankende tannkjøtt som blir irritert og til og med blør lett, trenger umiddelbar oppmerksomhet fra tannlegen din. Likevel er det mulig å gjøre noe for å lindre smertene hjemme til du kommer deg til tannlegen:

  1. Børst tennene forsiktig etter hvert måltid og mellommåltid. Sørg for å bruke en tannbørste med myke børstehår, slik som dem fra Zendium, ettersom børster med harde børstehår kan irritere det hovne tannkjøttet
  2. Bruk tanntråd daglig. Pass på at du ikke er for hardhendt med bruken av tanntråd, og at du ikke irriterer tannkjøttlinjen enda mer
  3. Hvis børsting og tanntråd er for ubehagelig eller fører til blødning, kan du prøve å rense munnen med varmt saltvann. Dette er mer skånsomt enn børsting, og saltet kan bidra til å reduserer betennelsen midlertidig

Husk: du skal alltid rådføre deg med lege eller tannlege før du gjennomfører løsninger på egen hånd.

Det er mer sannsynlig at du klarer å unngå hovent og smertefullt tannkjøtt hvis du tar skritt for å holde munnen og tannkjøttet sunt.

Zendium Swollen and tender gums

Forebygging er den beste formen for behandling!

Det er mer sannsynlig at du klarer å unngå hovent og smertefullt tannkjøtt hvis du tar skritt for å holde munnen og tannkjøttet sunt. Ha god munnhygiene i form av børsting, bruk av tanntråd og regelmessig tannettersyn. Prøv Zendium BioGum tannkrem som er utviklet spesielt for personer med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein som er kjent for sine beroligende egenskaper.

Det er vist ved klinisk utprøving at den ved hver børsting gir ekstra styrke til å bekjempe årsakene til blødning og betennelse i tannkjøttet. Dernest bør du få tatt en profesjonell rens hver 6. måned, eller så ofte tannlegen anbefaler, slik at du er sikker på å få tatt områder som er vanskelige å komme til. Endelig bør du sørge for at helsekontrollene også omfatter en diabetestest, da denne tilstanden kan påvirke munnhelsen på flere måter.

Munnhelsen kan virke inn på det generelle velværet, så det er viktig å sikre at alle delene av munnen blir kontrollert jevnlig. Ikke bare vil dette bidra til å forebygge vanlige munnproblemer, som smerter i tannkjøttet, men en tur til tannlegen kan også få eventuelle underliggende helseproblemer frem i lyset. 

Munnens sunnhet har stor innflytelse på din almenntilstand, så det er viktig at alle deler av munnen din undersøkes med jevne mellomrom. Det vil ikke kun hjelpe deg med å forebygge alminnelig forekommende tannproblemer, men en tur til tannlegen kan kanskje også kaste lys over underliggende helseproblemer.

*Basert på forskning der 2 449 personer, representative for den franske befolkningen, ble spurt om munnhygienen. Undersøkelse utført av TNS i 2014.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.