HVA ER TANNSTEIN OG HVORDAN BEHANDLES DET?

Hva er tannstein og hvordan behandles det?

 

Tannstein er et belegg på tennene som oppstår når tennene ikke rengjøres ordentlig. Plakk utvikler seg til tannstein som starter som et mykt belegg. Etterhvert utvikles dette belegget og blir hardt. Det myke belegget kan i de fleste tilfeller fjernes ved grundig tannbørsting og bruk av tanntråd. Over tid blir det myke belegget imidlertid hardt hvis det ikke fjernes. Det harde belegget på tennene, tannstein, bør fjernes hos tannlegen.

TANNSTEIN: SYMPTOMER DU BØR HOLDE ET ØYE MED

Hvordan oppstår tannstein

Tannstein oppstår når tennene ikke rengjøres ordentlig. Bakterier fra matrester som blir sittende på tennene vil etterhvert forkalkes av spyttet, hvilket vil lede til tannstein. Noen opplever tannstein oftere enn andre. Hvorvidt du er en av de som ofte opplever tannstein avhenger av hvor mye kalk du har i spyttet ditt. 

Hvor lett tennene dine er å rengjøre utgjør også en medvirkende faktor. Blir ikke tannstein fjernet, skader dette tannkjøttet ditt og utvikler seg til tannkjøttbetennelse. Denne kan igjen utvikle seg til en betennelse dypere ned i tannkjøttlommene, hvilket kan lede til periodontitt.

Tannstein: symptomer du bør holde et øye med

Tannstein oppstår hos de fleste. Tannstein medfører ikke symptomer på smerte, men følgende symptomer kan være tegn på tannstein:

Ru overflate på tennene: Bakerst i undermunnen og ytterst på de bakerste jekslene dannes det ofte tannstein, da disse områdene i munnen er plassert tett ved munnens utløb for spytt. Disse områdene er altså i særlig kontakt med spytt, noe som danner tannstein ved berøring av bakterier. Føles tennene dine ru på overflaten, spesielt i disse områdene, kan dette være et tegn på tannstein.

Et gul- eller brunaktig belegg: Tannstein fremstår som et gul- eller brunaktig belegg på tennene dine, og kan godt ses med det blotte øye.

Har du en tendens til å danne tannstein bør du være ekstra grundig når du rengjør tennene

ÅRSAKER TIL SYRESKADER PÅ TENNENE?

Når skal du oppsøke tannlegen

Har du tannstein bør du la tannlegen fjerne den. Tannlegen har både det rette utstyret og den rette ekspertisen til å fjerne tannstein. Under en vanlig tannlegetime vil tannlegen undersøke tennene dine og fjerne eventuell tannstein. Tannlegen kan også vurdere hvorvidt du har en tendens til å danne tannstein og gi eventuelle råd omkring forebyggende grep.

Behandling av tannstein

Behandlingen foregår hos tannlegen som, ved hjelp av det rette utstyr, kan fjerne tannstein. Fjerning av tannstein foregår under en vanlig tannrens, ofte foretatt av en tannpleier. Behandlingen utføres ved at en tannlege eller tannpleier fjerner tannstein med ultralyd, før resten av tannsteinen fjernes og skrapes vekk. Tannrensingen avsluttes med en tannpuss.

Det kan være vanskelig å unngå tannstein fullstendig, men det finnes allikevel måter som kan forebygge eller minske tannstein. Følgende råd kan forebygge eventuell tannstein:

Opretthold en god munnhygiene:
For å unngå tannstein er det viktig å oprettholde en sunn munnhygiene. Ved grundig tannpuss med fluor to ganger daglig kan du minske forekomsten av tannstein.

Bruk tanntråd:
Bruker du tanntråd daglig kan dette minske forekomsten av tannstein, da tennene rengjøres grundig på alle flater.

Ved å benytte Zendium Classic tannkrem kan du forebygge tannstein og tannkjøttsykdommer. Zendium tannkrem består av enzymer og proteiner som allerede eksisterer i din munn og bekjemper dårlige bakterier.

Kilder

Hva er tannstein: http://susanneekelund.dk/hvad-er-tandsten/

Hvordan oppstår tannstein: http://susanneekelund.dk/hvad-er-tandsten/

Symptomer på tannstein: https://tpobro.dk/behandlinger/tandrensning/

Når skal du søke tannlege: http://susanneekelund.dk/hvad-er-tandsten/

Behandling av tannstein: https://tpobro.dk/behandlinger/tandrensning/

Forebygging av tannstein: https://tpobro.dk/behandlinger/tandrensning/

Zendium Classic tannkrem: https://www.zendium.dk/product/tandpasta-til-voksne/classic-tandpasta/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.

AddThis is disabled because of cookie consent