Visdomstann og tannpine

Hvordan oppstår tannpine og hva er visdomstann?

 

Hva er en visdomstann?

Visdomstenner er de siste jekslene som bryter frem. De bryter som oftest frem sent i tenårene, eller i starten av 20-årene.

Som utgangspunkt vil det bryte frem fire visdomstenner bakerst i tannrekken på begge sider av både over- og undermunn. Dette er imidlertid ikke tilfellet for alle. Det varierer nemlig fra person til person hvor mange visdomstenner som bryter frem, og når de gjør det. Du kan også oppleve at noen visdomstenner kun delvist bryter frem, og andre ikke i det hele tatt.

Visdomstenner kan i noen tilfeller føre til komplikasjoner. Dette skyldes at menneskers kjever i dag er mindre enn de var hos våre forfedre, og fordi våre tenner blir mindre slitt enn tidligere. Derfor er det ofte ikke plass til visdomstennene, hvilket er grunnen til at det kan oppstå problemer. Det er derfor en god idé å gå til regelmessige tannlegebesøk. Hos tannlegen kan man nemlig ta røntgenbilder for å se hvordan visdomstennene dine sitter, og om det er risiko for eventuelle problemer.

Hvorfor får man smerter i visdomstennene?

Det kan være flere årsaker til smerter i én, eller flere visdomstenner. Følgende komplikasjoner kan blant annet oppstå, og føre til smerter og tannpine i visdomstennene:

Visdomstann som vokser skjevt:
Noen visdomstenner kan vokse ut i feil vinkel på grunn av for lite plass i munnen. Dette kan føre til smerter i tannkjøtt eller kinn, samt skape irritasjon.

Delvis frembrutt visdomstann:
Det kan oppstå betennelse i tannkjøttet omkring en delvis frembrutt visdomstann. Dette viser seg via smerte, rødhet, hevelse og problemer med å åpne munnen ordentlig. Man kan godt behandle betennelsen med antibiotika, men hvis betennelsen kommer tilbake igjen kan det bli nødvendig å fjerne tannen.

Ikke frembrutt visdomstann:
Andre visdomstenner kan ha vansker med å bryte gjennom tannkjøttet. Dette kan igjen skyldes mangel på plass i munnen. Når visdomstannen ikke kan bryte gjennom, kan det også føre til komplikasjoner, smerter og tannpine i visdomstannen og området rundt.

Cystedannelse:
I sjeldne tilfeller kan det dannes cyster, som er et hulrom fylt med væske. Dette vil også kunne medføre smerter omkring visdomstannen.

Betennelse i slimhinnen:
Ved frembruddet av visdomstannen kan det også oppstå betennelse i tannkjøttet omkring visdomstannen. Dette kalles også perikoronitt, og medfører smerter omkring visdomstannen. Generelt ser man at visdomstenner, særlig de i undermunnen, ofte fører til vanskeligheter med infeksjon.

Caries – hull i visdomstannen:
Mat og skadelige bakterier kan lett samle seg om visdomstannen hvis den ikke er brutt helt frem. Dette kan medføre hull i tennene på lang sikt, da området også kan være vanskelig å rengjøre fordi tannen befinner seg bakerst i munnen.

Når bør du oppsøke tannlege

Du bør avtale en tid hos tannlegen dersom du opplever sterke smerter og tannpine rundt visdomstennene dine. Årsaken til smerten kan være en betennelse, eller at visdomstannen vokser skjevt. Dette er komplikasjoner kun tannlegen kan gjøre noe med.

Tannlegen kommer til å undersøke tennene dine, samt ta et røntgenbilde av visdomstannen du har smerter i. Slik vil han/hun kunne avgjøre hvilken behandling som skal til for å fjerne problemet.

NÅR BØR DU OPPSØKE TANNLEGE

Hvordan behandles tannpine i visdomstannen

Du bør oppsøke tannlege dersom du opplever smerter i visdomstannen. Tannlegen vil følgende foreta en grundig undersøkelse, samt ta røntgenbilder.

Behandlingen av tannpine i visdomstannen er ofte den samme. Opplever du tannpine og smerter i visdomstannen, vil en tannlege som regel fjerne den. Alternativt vil du bli henvist til en spesialist som kan fjerne visdomstannen. Det er også normalt å få lokalbedøvelse før tannlegen fjerner tannen.

Tannlegen vil mest sannsynlig også fjerne visdomstannen hvis:

Du opplever tilbakevendende caries/hull i tannen
Visdomstannen er betent
Det har oppstått cyster
Du har fått betennelse i tannkjøttet omkring visdomstannen (perikoronitt)
Visdomstannen gjør skade på nabotannen

Inngrepet som blir utført ved fjerningen av en visdomstann er oftest kortvarig, men kan ta alt fra 5 til 20 minutter avhengig av hvordan tannen sitter. Det kan også ta lenger tid.

Etter at visdomstannen har blitt fjernet vil du ofte oppleve smerter og hevelse i det berørte området. Denne smerten er som regel mest intens de første dagene etter inngrepet, men avtar med tiden. Smerten kan også lindres med vanlig smertestillende.

Hvordan kan du forebygge smerter i visdomstannen

Kjenner du at visdomstennene er i ferd med å vokse ut bør du passe på å pusse tannen ekstra godt. Du kan eventuelt bruke en såkalt solobørste med et ekstra lite børstehode. Opprettholdelse av god munnhygiene kan bidra til å forebygge både hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. Vær derfor grundig med tannbørsten rundt visdomstennene.

Med Zendiums Classic tannkrem kan du også forebygge tannkjøttsproblemer, eller hull i visdomstennene dine. Tannkremen er nemlig spesielt utviklet til å forebygge hull i tennene og tannkjøttsproblemer. Den kan derfor forhindre eventuelle smerter i visdomstennene, eller tannkjøttsbetennelse rundt visdomstennene dine.

Tannkremen inneholder naturlige enzymer og proteiner som allerede finnes inne i munnen. Innholdet av enzymer og proteiner reduserer dermed de dårlige bakteriene mens den booster de gode.

Opplever du smerter i visdomstannen, eller at den vokser skjevt? Oppsøk en tannlege så fort som mulig.

Referencer:

Hvad er en visdomstann: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/ikke-frembrudt-visdomstann/

Hvorfor får du smerter i visdomstennerne: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/ikke-frembrudt-visdomstann/

Hvornår skal du søge tandlæge: https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/

Hvordan behandles tandpine i visdomstannen: https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/

Tandlægen fjerner visdomstannen: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/tandpleje/ikke-frembrudt-visdomstann/

Fjernelse af visdomstannen: https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/

Hvordan kan du forebygge smerter i visdomstannen: https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/

Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.