ISING I TENNENE: HVORFOR GJØR DET VONDT, OG HVARDAN KAN DU LINDRE UBEHAGET?

Ising i tennene: hvorfor gjør det vondt, og hvardan kan du lindre ubehaget?

Med ising i tennene mener vi små ilinger og smerter i tennene. Smerten oppstår som oftest i forbindelse med inntak av varm, kald, søt eller syrlig mat og drikke. Ising i tennene kommer av at tannhalsen er blottet. Tannhalsen er ikke dekket av tannemalje, som blant annet beskytter nerven i tannen mot store forandringer i temperatur.

Grunner til at det iser i tennene

Det kan være flere grunner til at du opplever ising i tennene. Her er noen av de vanligste årsakene:

Følsomme tannhalser:
Mange opplever ising i tennene fordi tannhalsene er følsomme. Det er en av de vanligste grunnene til at det iser i tennene. Følsomme tannhalser oppstår når tannkjøttet trekker seg tilbake og tannhalsen blottlegges.

En følsom tannhals kan ofte skyldes dårlig pusseteknikk, altså at du pusser tenner og tannkjøtt for hardt. Følsomme tannhalser kan også skyldes tannkjøttbetennelse.

Slitt emalje:
En slitt emalje kan også forårsake ising i tennene. En av de hyppigst forekommende årsakene til at emaljen slites, er at emaljen brytes ned av syreskader slik at tannhalsen blottes. Her kan du få vite mer om hvordan tennene påvirkes av syreskader, og hvordan du kan unngå slike skader, slik at du også forebygger ising.

Nye tannfyllinger:
Hvis det ikke er så lenge siden du var hos tannlegen og fikk en ny eller forbedret fylling, kan dette være grunnen til at det iser i tennene.

Materialet fyllingen er laget av kan nemlig lede varme og kulde videre til nerven i tannen, slik at det iser. Slikt ubehag er forbigående og bør gå over i løpet av noen få dager.

Knekt tann:
Hvis du har slått en tann og opplever smerter eller ising, bør du kontakte din tannlege for å finne ut hvor alvorlig skade slaget har gjort. Det kan ha påvirket tannens nerve. Slag mot tannen eller små revner i tannen kan føre til ising.

Bruk en tannkrem som er utviklet spesielt for å lindre ising i tennene

GRUNNER TIL AT DET ISER I TENNENE

Hva kan du gjøre for å lindre ising i tennene?

Det er flere ting du selv kan gjøre for å lindre ising i tennene. Her er tre gode råd som kan hjelpe:

Tannkrem mot ising i tennene

Opplever du ising i tennene, kan første skritt for å lindre være å skifte tannkrem. Zendium Sensitive er spesielt utviklet for deg som har følsomme tenner og tannkjøtt. Den er derfor ideell for å lindre ising i tennene. Tannkremen inneholder naturlige proteiner og enzymer, samt et ekstra mildt slipe- og skummemiddel, som er med på å bekjempe årsakene til ising. Den er spesielt egnet til følsomme tannhalser.

Bruk riktig pusseteknikk

Når du pusser tenner, bør du pusse med små sirkelbevegelser. På denne måten kan du unngå at tenner og tannkjøtt blottes slik at det oppstår ising i tennene. Har du tendens til ising, bør du dessuten være oppmerksom på å ikke pusse for hardt. Dette kan blottlegge tannhalsene enda mer. Er du i tvil om du har god nok teknikk når du pusser tennene? Spør gjerne tannlegen om råd.

Bruk en mykere tannbørste

Har du følsom tannhals, er det viktig å bruke riktig type tannbørste. Det finnes både myke, medium og harde tannbørster. Harde tannbørster anbefales ikke til en følsom tannhals. Ved tendens til ising i tennene kan en mykere tannbørste være ideell for å unngå og lindre den isende smerten.

Referanser

https://www.tandlaegebladet.dk/faa-et-hurtigt-overblik-over-hvad-du-boer-vide
http://grevetandcenter.dk/isninger-i-taenderne/

Anbefalingene i denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og skal ikke erstatte helsehjelp hos lege eller tannlege. Vi anbefaler at du går til tannlegen hvis du har noen av symptomene vi har nevnt her.