Tannlegeskrekk er forholdvis udbredt i Norge, hvor omkring 5 til 10% har såkalt odontofobi.
Tannlegeskrekk er den mest utbredte betegnelsen for det å være nervøs eller engstelig når du skal til tannlegen. Hvis angsten blir så stor at man unngår tannlegebesøk, kalles dette odontofobi.
For de fleste oppstår angsten i barndommen i forbindelse med ubehagelige opplevelser hos tannlegen. Hvis en forelder har tannlegeskrekk kan også denne ”smitte” barnet. Dett kan resultere i at barnet bringer med seg denne angsten inn i voksenlivet.
Det er imidlertid mulig og helt, eller delvis, slippe unna tannlegeskrekkken. Dette vil isåfall oppnås gjennom en rekke øvelser, hjelp og gode råd. I det følgende har vi samlet både gode råd og øvelser for deg med tannlegeskrekk. Ved å lære deg disse kan du i fremtiden forhåpentlig oppleve mindre angst og nervøsitet i forbindelse med tannbehandlinger.
To forutsetninger for å kunne slippe unna tannlegeskrekk er at du må erkjenne skrekken din, samt ønske hjelp til å minske redselen for tannbehandlinger. Er disse forutsetningene på plass vil det antageligvis være lettere å behandle og forebygge tannlegeskrekk.
Det er flere måter man kan få hjelp på for å minske tannlegeskrekk. Et alternativ vil være å oppsøke en psykolog hvor du kan snakke om tannlegeskrekken din. Alternativt finnes det også flere tannleger som er villige til å sett av tid og energi for å håndtere din tannlegeskrekk.
Det er flere ting som du selv kan gjøre for å bevege deg mot et liv med mindre angst for at gå til tannlegen. Med nedenstående råd i tankene kan du selv ta skritt mot et liv med mindre engstelse og redsel for fremtidige tannlegebesøk.
Erkjenn din angst
Som allerede nevnt er det et viktig at du erkjenner tannlegeskrekken din. Husk at det er mange som har det på samme måte som deg! Selve erkjennelsen kan være et stort skritt på veien til å slippe unna engstelsen.
Finn den ette tannlegen og fortell om angsten din
Hvis du har tannlegeskrekk, kan et godt råd også være å finne en tannlege med erfaring og interesse for å hjelpe deg med tannlegeskrekk. Det er samtidig viktig å finne en tannlege som du har tillit til, og som får deg til å føle deg så avslappet som mulig. Etterfølgende er det like viktig å fortelle tannlegen angsten din. På denne måten kan dere jobbe med den i fellesskap.
Bestill tid tidlig på dagen
Når du først har funnet en tannlege og skal bestille en tid, kan det være en fordel å bestille en tid om formiddagen. På denne måten trenger du ikke å grue deg hele dagen.
Medbring et familiemedlem
Til de første tannlegebesøkene kan det være en god idé å medbringe et familiemedlem eller en venn som kan berolige deg både før og under behandlingen.
Hør på musikk for å slappe av
For noen kan det virke beroligende å høre på musikk under behandlingen. Eksempelvis kan du velge å høre på yndlingsmusikken din eller annen beroligende musikk.
Finn en øvelse du kan utføre før eller under behandlingen
Som hjelp til tannlegeskrekk er det også mulig å finne ro ved å utføre bestemte øvelser før eller under behandlingen. Det kan for eksempel være en pusteøvelse eller en avslapningssøvelse. Du finner mer informasjon rundt slike øvelser senere i artikkelen.
Finn en rutine som inkluderer regelmessige tannlegebesøk i starten
Jo lenger tid det går mellom tannlegebesøk, dess større blir angsten for tannbehandlingen. Regelmessige tannlegekonsultasjoner kan for mange minske tannlegeskrekk, da man venner seg til å gå til tannlegen. Tannlegebesøk skal gjerne planlegges hver 3. måned i starten. Etterfølgende kan man gradvis øke mellomrommet mellom tannbehandlinger.
Avtal med tannlegen hva som skal foregå under behandlingen
For mange kan det skape ro å snakke med tannlegen om hva som kommer til å foregå under behandlingen. Avtal med tannlegen hva behandlingen omfatter og still spørsmål om inngrepet dersom du er i tvil om noe.
Avtal et signal for pause under behandlingen
Det kan være til stor hjelp å avtale et pausesignal med tannlegen din. Dere kan for eksempel avtale at du rekker opp hånden hvis du har bruk for en pause.
Snakk med tannlegen om bedøvelse og smertefri behandling
Sist, men ikke minst, kan det være en god idé å snakke med tannlegen din om eventuell bedøvelse eller andre beroligende midler du kan få før tannbehandlingen.
Det finnes en rekke øvelser du kan benytte deg av før eller under et besøk hos tannlegen for å skape ro og distrahere tankene dine fra selve tannbehandlingen.
Åndedrettsøvelser kan være en god måte å distrahere tankene dine. Her er et forslag til en åndedrettsøvelse:
Du kan velge å dedikere hver inhalering du tar til en kroppsdel. Start ved føttene og beveg deg opp til toppen av hodet for hver inhalering du tar. Med denne øvelsen fokuserer du på pustingen og kan lettere skape ro i en stressende situasjon.
Du kan også velge å prøve en avspenningsøvelse for å skape ro. Her kan du vekselsvis spenne deg og slappe av i én muskelgruppe av gangen. Avspenningen skal gjerne ta lenger tid end selve spenningen. Utfør øvelsen for kroppens forskjellige muskelgrupper.
Forekomsten av tannlegeskrekk er dobbelt så høy for kvinner som for menn.
Jo større kjennskap du har til den forestående tannbehandlingen, dess mindre redd vil du være.
Når du melder avbud til en tannlegeekonsultasjon, vil angsten bli større for hver gang.
Tannlegeskrekk ligger høyt på skalaen av angstfremkallende opplevelser – kun overgått av høydeskrekk.
Mange som har tannlegeskrekk unngår helt å gå til tannlegen regelmessig på grunn av angst. Hvis man ikke får sjekket tennene hos tannlegen på lang tid, kan dette imidlertid føre til tannsykdommer og smerter.
Angsten kan med andre ord skape en ond sirkel. I første omgang er du redd for å gå til tannlegen. Deretter kan det oppstå tannsykdommer ved uteblivelse fra regelmessige tannlegebesøk. De manglende tannettersyn kan føre til at eventuelt begynt caries eller tannkjøttsykdom oppdages sent og behandlingene blir derfor mer omfattende. Smerter eller mistanke om tannsykdommer kan for mange også forsterke angsten, hvilket vil gjøre det enda vanskeligere å bestille en konsultasjon hos tannlegen.
Hvis du opplever tannlegeskrekk eller desidert odontofobi og har havnet i en ond sirkel, er det imidlertid råd og hjelp å finne. Et godt skritt på veien er å overveie ovenstående råd. Dette kan bidra til å minske din tannlegeskrekk, samt hjelpe deg ut av en eventuell ond sirkel.
Et annet godt råd er dessuten å oppsøke profesjonell hjelp som kan hjelpe deg på veien mot å minske tannlegeskrekken.
Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. Informasjonen er utelukkende til opplysning. Vi anbefaler at du oppsøker tannlegen hvis du opplever noen av de nevnte symptomer.
https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Gode_raad/tandlaegeskraek/Tandlaegeskraek
https://tandlaegen.dk/behandlinger/tandlaegeskraek/
https://www.tannlegeforeningen.no/Foreninger/Spesialistforeninger/NOFOBI/Pasientinformasjon.aspx
Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. Informasjonen er utelukkende til opplysning. Vi anbefaler at du oppsøker tannlegen hvis du opplever noen av de nevnte symptomer.