BEHANDLING AV GINGIVITT: SLIK LINDRER DU GINGIVITT

Behandling av gingivitt: slik lindrer du gingivitt

Hva mener du? I Frankrike ser bare 34 % en sammenheng mellom allmennhelsen og tilstanden i munnen. Sannheten er at de to henger nært sammen, og faktisk kan det allmenne velværet ha stor betydning for munnhelsen.

Kan jeg lindre gingivitt?

Gingivitt er en vanlig tilstand, men det betyr ikke at du skal ignorere symptomene og håpe at de forsvinner av seg selv. Forebygging og forbedring av ubehaget som er forbundet med gingivitt, begynner med å forstå tilstanden. Du finner mer informasjon om symptomer og årsaker til gingivitt ved å klikke her. Gingivitt viser seg vanligvis i form av betennelse i tannkjøttet. Symptomene kan omfatte: tannkjøtt som er rødt, ømt eller hovent; blødning under børsting eller bruk av tanntråd; smerte ved tygging; eller generell følsomhet og i noen tilfeller blir det vanskelig å fjerne tannsteinen selv Hvis du opplever noen av disse symptomene, så er den gode nyheten at det finnes måter å lindre gingivitt på, og forhindre at det oppstår igjen. Du bør snakke med tannlegen din for å finne den beste behandlingen og lindringen av gingivitt for deg. Vil du lære mer om de tilgjengelige alternativene, kan du fortsette å lese.

Gingivitt og helsen din

Som du kanskje har gjettet, spiller munnhygienen en viktig rolle når det gjelder å forebygge og håndtere gingivitt. Børsting av tennene to ganger daglig med en myk børste og skånsom tannkrem som Zendium, samt bruk av tanntråd daglig, vil hjelpe deg å opprettholde en sunn munn. 

I tillegg til å ha en god rutine for munnhelsen, er det viktig å huske på at den allmenne helsetilstanden også påvirker den ømtålige balansen til munnhelsen. Visste du for eksempel at røyking og uregulert diabetes også går ut over munnen din? Jo mer stress du utsetter immunforsvaret for, jo mer sannsynlig er det at du vil oppleve problemer med munnhelsen. Hvis du tar vare på allmennhelsen din ved for eksempel å slutte å røyke, ha et velbalansert kosthold eller ta en diabetestest hos legen, kan det hjelpe deg å ta vare på munnen også.

Det er viktig å huske på at den allmenne helsetilstanden påvirker den ømtålige balansen til munnhelsen.

Hvilke alternativer har jeg når jeg skal behandle gingivitt?

Det finnes ingen gingivittkur som passer for alle – behandlingen som tannlegen din anbefaler, vil avhenge av hvor alvorlig tilstanden er. Hvis tilstanden blir irreversibel, er dette noen behandlingsveier som tannlegen kan foreslå:

  1. Profesjonell tannrens: Målet med denne metoden er å fjerne plakk og tannsten manuelt fra tennene nedenfor og ovenfor tannkjøttlinjen. Fordelen med å gå til tannlegen er opplagt – du kan ikke akkurat børste ovenfor tannkjøttlinjen hjemme! Dette alternativet er ikke-kirurgisk, og er den vanligste løsningen når det gjelder å håndtere smerte og ubehag forbundet med gingivitt.
  2. Medikamenter: Hvis tannkjøttet er så betent at en grundig rens alene ikke løser problemet, kan tannlegen også foreslå noen medikamenter slik som munnskyll eller antibiotika. Målet er alltid å forbedre, forebygge og lindre gingivitt, så vurder hva tannlegen foreslår som det beste alternativet for deg.
  3. Kirurgi: Dette er definitivt den mest avanserte behandlingsformen for gingivitt. Kirurgi kan være den raskeste måten å forhindre ytterligere skade. Denne behandlingsformen for tannkjøttbetennelse krever en fagperson, og vil bare bli brukt i alvorlige tilfeller. Selv om kirurgi kan virke som en uventet behandlingsform for tannkjøttet, må du huske at ubehandlet gingivitt kan føre til periodontitt og til slutt tap av tenner

Nå som du vet at det finnes tilgjengelige alternativer hvis du lurer på hvordan du skal kurere tannkjøttbetennelse, kan du fokusere på forebygging. Prøv Zendium BioGum tannkrem som er utviklet spesielt for personer med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein som er kjent for sine beroligende egenskaper. Det er vist ved klinisk utprøving at den ved hver børsting gir ekstra styrke til å bekjempe årsakene til blødning og betennelse i tannkjøttet. Be tannlegen din om forslag til gode teknikker for børsting og bruk av tanntråd. De kan tilby skreddersydde løsninger for å holde munnen og tannkjøttet sunt, men i mellomtiden bør du sørge for en god daglig rutine for å holde tilstanden i sjakk.

*Basert på forskning der 2 449 personer, representative for den franske befolkningen, ble spurt om munnhygienen. Undersøkelse utført av TNS i 2014.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.