PERIODONTI: HVA ER PERIODONTITT, OG HVORDAN BEHANDLES OG FOREBYGGES SYKDOMMEN?

Periodonti: hva er periodontitt, og hvordan behandles og forebygges sykdommen?

Selv om bakteriene i munnen din er både gode og dårlige, kan plakk skade tennene dine dersom den får lov til å bli sittende. I løpet av to dager kan plakken herdes, og symptomene på tannkjøttbetennelse kan utvikle seg – den første fase av periodontitt. Periodontitt er en tannkjøttsykdom som er meget ubehagelig. I denne artikkelen kan du lese mer om sykdommen og om hvordan du kan forebygge og behandle periodontitt.

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en avansert betennelse i tannkjøttet som gjør at tannkjøttet løsner fra tennene, hvilket ikke kun skader ditt tannkjøtt, men også de knokene som holder tennene på plass. Periodontitt kan føre til tap av tenner og kan i særlige tilfeller føre til generelle helseproblemer dersom sykdommen ikke behandles. Dette er en lidelse som skal overlates til fagfolk, men i denne artikkelen kan du lese om hva du bør holde øye med og hvordan du selv kan forebygge periodontitt, samt hvordan tannkjøttsykdommen behandles.

Symptomer på periodontitt?

Mange av periodontitt-symptomene du bør holde øye med er de samme som ved begynnende tannkjøttbetennelse: Hovent og følsomt tannkjøtt som kanskje lett begynner å blø når du pusser tenner eller bruker tanntråd. I siste ende kan fibrene som holder fast tennene dine i kjevebenet ødelegges, hvilket resulterer i løse tenner.

Er du nervøs for om du har periodontitt, bør du hold øye med:

Hovent tannkjøtt

Tannkjøtt som trekker seg tilbake

Tannkjøtt som er rødt eller blårødt

Mellomrom mellom tennene som ikke har vært der før

Løse tenner

En følelse av at sammenbittet er annerledes enn før

Ovenstående periodontitt-symptomer er som regel smertefulle så du vil mest sannsynlig merke dem raskt. Jo før du går til tannlegen for å bli sjekket, dess fortere kan du bli kvitt mindre tannkjøttproblemer i oppløpet og dermed unngå periodontitt.

Søker du en periodontittbehandling

Hvis du søker informasjon om periodontittbehandling, skal du alltid oppsøke profesjonell hjelp. Det er et innviklet tannkjøttproblem, og med den korrekte vurdering fra tannlegen din kan det være mulig å bremse sykdommens utvikling.

Periodontitt er oftest det direkte resultatet av mangel på god munnhygiene, hvilket betyr at det kan være lett å unngå. Imidlertid kan du være predisponert for denne sykdommen dersom noget av det følgende gjelder for deg:

Danner mye tannsten og har jevnlig tannkjøttbetennelse

Røyking

Dårlig ernæring

Svekket forsvar på grunn av bakteriell ubalanse

Vi anbefaler alltid regelmessige tannundersøkelser. Ikke minst hvis du mistenker at du er mottakelig overfor periodontitt.

Husk: Periodontittbehandling bør kun utskrives av en tannlege.

Har du god munnhygiene, kan du i stor grad redusere risikoen for å utvikle periodontitt.

Zendium Gingivitis treatment

Konsekvensene ved å unnlate periodontittbehandling

Hvis hovent tannkjøtt, løse tenner eller noen av de andre symptomene høres kjente ut, er det viktig at du bestiller tid hos tannlegen. Dette kan nemlig være et tegn på at du har periodontitt. Periodontitt er en lidelse som utvikler seg over tid. I tilfelle man ikke reagerer på periodontitt-symptomer kan det resultere i at ens tenner vil falle ut én etter én. Derfor anbefales det at du er oppmerksom på disse symptomene og søker hjelp i tide hos tannlegen.

Periodontitt er dessverre en lidelse tannlegen din ikke kan fjerne. Imidlertid kan periodontitt utvikle seg langsommere hvis man oppsøker tannlegen tidsnok, og selv holder en god munnhygiene.

Hvordan kan jeg forebygge periodontitt?

God munnhygiene forebygger tannkjøttbetennelse og periodontitt. Med det i mente får du her noen grunnleggende tips omkring munnhygiene.

Gå til regelmessige tannlegebesøk. Det lønner seg på lang sikt.

Puss tennene to ganger daglig med en mild tannkrem, for eksempel Zendium, og en tannbørste med myke børstehår

Bruk tanntråd minst én gang om dagen for å fjerne plakk og matrester.

Bruk en tannkrem og et munnskyllemiddel som booster de gode bakteriene i munnen, for eksempel de fra Zendium

Stopp å røyke – en livsstilsforandring som din generelle helse også har godt av

Vurder, hvis tannkjøttet ditt er hovent og følsomt, å gå til tannlegen fortest mulig så du raskt kan få avklaring på, om du er ved at udvikle periodontitt

Husk at tannbørsten og tanntråden fjerner plakk, men at den gjendannes raskt. Det handler derfor om å være konsekvent når det gjelder munnpleierutinen. Med en god rutine i forhold til bruk av tannbørste, tanntråd og rengjøring kan du redusere risikoen for å utvikle periodontitt vesentlig. Allikevel bør du spørre tannlegen din så snart du blir bekymret for tannkjøttet og/eller tennene dine.

Røyking øker risikoen for periodontitt

Munnens slimhinner, tenner og tannkjøtt påvirkes av røyking. Røyking får tannkjøttets blodkar til å trekke seg sammen, hvilket svekker den normale blodtilførselen og øker risikoen for periodontitt. Det nedkjemper ikke kun tannkjøttets immunforsvar, men skjuler også symptomene ved at tannkjøttet blør mindre.

Røyker du og har et ønske om å minimiere risikoen for periodontitt, er dette et opplagt sted å starte.

For å få en god munnpleierutine kan du prøve Zendium BioGum-tannkrem, utviklet spesielt til mennesker med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein kjent for sine lindrende egenskaper. Ved hver tannpuss gir denne tannkremen ekstra styrke til å bekjempe årsaker til blødning og inflammasjon i tannkjøttet og dermed også til å bekjempe periodontitt, dette er klinisk bevist.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.