PERIODONTI: HVA ER PERIODONTITT, OG HVORDAN BEHANDLES OG FOREBYGGES SYKDOMMEN?

Periodonti: hva er periodontitt, hvordan behandles og forebygges sykdommen?

Periodontitt er en tannkjøttbetennelse i vevet som omgir tennene. Hovedårsaken er plakk og tannstein som legger seg i tannkjøttlommen. Dersom dette belegget ikke fjernes vil tannens feste til benet gradvis ødelegges. Dette kan resultere i at tannen faller ut. Periodontitt er en svært ubehagelig tannkjøttsykdom. Her kan du lese mer om årsaker samt forebygging og behandling av periodontitt.

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en betennelse i tannkjøttet som gjør at tannkjøttet løsner fra tennene. Dette er både skadelig for tannkjøttet og og vevet som holder tennene på plass. Periodontitt kan føre til at tennene løsner og i særlige tilfeller føre til øvrige helseproblemer dersom sykdommen ikke behandles. Dette er en sykdom som skal behandles av fagfolk, men i denne artikkelen kan du lese om hva du bør holde øye med for å forebygge periodontitt, samt hvordan tannkjøttsykdommen periodonditt behandles.

Symptomer på periodontitt

Symptomene på periodontitt er mange av de samme som ved en tannkjøttbetennelse, som for eksempel hovent og lett blødende tannkjøtt.  En vanlig tannkjøttbetennelse trenger ikke nødvendigvis utvikle seg til å bli periodontitt. Men dersom man ikke holder øye med symptomene og får behandling, kan utviklingen føre til at fibrene som holder fast tennene i kjevebenet ødelegges. Dette kan resultere i at tennene løsner.

Dette bør du holde øye med om du mistenker periodonditt:


·       Følsomt tannkjøtt som blør lett ved tannpuss og bruk av tanntråd.

·       Hovent tannkjøtt

·       Tannkjøtt som er rødt eller blårødt

·       Utvikling av mellomrom mellom tennene

·       Løse tenner

·       En følelse av at bittet er annerledes enn før

·       Tannkjøtt trekker seg tilbake
 

Symptomene på periodontitt er som regel smertefulle og mest sannsynlig vil du merke dem raskt. Periodontitt er imidlertid et problem som vokser langsomt, og det kan være vanskelig å merke utviklingen av sykdommen før den blir alvorlig. Derfor er det viktig å forebygge ved å fjerne tannstein selv og besøke tannlegen regelmessig.  Jo tidligere du oppsøker hjelp hos tannlegen, jo fortere kan du bli kvitt tannkjøttproblemene og dermed unngå at det utvikler seg til å bli periodontitt. 

Årsaker til periodontitt

Årsaken til periodontitt er ofte knyttet til mangel på god munnhygiene. Med en god tannpuss og bruk av tanntråd, fjerner man plakk og matrester. Har man derimot dårlige munnpleierutiner, vil tannsten utvikle seg og legge seg i tannkjøttlommen. Bakterier i spalten mellom tannen og tannkjøttet kan gi en infeksjon. Dette kan resultere i at tannkjøtt trekker seg tilbake og tannens feste til kjeven reduseres gradvis. Etterhvert som lommen blir dypere, vil det gjøre plass til mer plakk og bakterier og saktens ødelegge tannens feste. En god tannhygiene kan hjelpe mot å utvikle sykdommen, men enkelte er predisponerte for å utvikle periodontitt. Følgende årsaker kan gjøre at du har lettere for utvikle periodontitt:

·       Mye dannelse av tannstein og ofte tannkjøttbetennelse

·       Røyking

·       Dårlig ernæring

·       Alder

·       Stress

·       Medisinbruk

·       Sykdommer som for eksempel diabetes

·       Svekket immunforsvar på grunn av bakteriell ubalanse

Har du god munnhygiene, kan du i stor grad redusere risikoen for å utvikle periodontitt. Vi anbefaler regelmessige tannlegebesøk, spesielt hvis du mistenker at du er lett mottakelig overfor for å utvikle periodontitt.

Zendium Swollen and painful gums

Forebygging av periodontitt

God munnhygiene forebygger tannkjøttbetennelse og periodontitt. I tillegg til god munnhygienene har vi samlet noen gode tips for å ta vare på tann- og munnelsen:

·       Gå til regelmessige til tannlegen. Det lønner seg på sikt.

·       Puss tennene to ganger daglig med en mild tannkrem, for eksempel en Zendium tannkrem, og en tannbørste         med myke børstehår, for eksempel Zendium Clinic Soft Tannbørste.

·       Bruk tanntråd minst én gang om dagen for å fjerne plakk og matrester.

·       Bruk en tannkrem og et munnskyllevann som booster de gode bakteriene i munnen, for eksempel et         Zendium munnskyllevann.

·       Slutt å røyke – en livsstilsforandring som din generelle helse også har godt av

·       Ved hovent og følsomt tannkjøtt, vurder å oppsøke tannlege for å få avklart om du utvikler periodontitt.

Forebygg periodontitt med en bedre munnpleierutine

Det er viktig å være konsekvent med munnpleierutinen da plakk dannes raskt. Med gode rutiner for tannpuss, tanntråd og rengjøring generelt i munnen, reduserer man risikoen for å utvikle periodontitt vesentlig. En god tannkrem er også viktig for en god munnpleierutine. 

Røyking øker risiko for periodontitt

Røyking påvirker tenner, tannkjøtt og munnens slimhinner. Røyking får tannkjøttets blodkar til å trekke seg sammen, dette svekker den normale blodtilførselen og øker risikoen for periodontitt. Blødende tannkjøtt er et viktig symptom for å oppdage periodontitt, røyking kan hindre at man får dette symptomet og bryter ned tannkjøttets immunforsvar. Man bør derfor slutte å røyke dersom man ønsker å minimere risikoen for å utvikle periodontitt.

Pasient som blir behandlet for periodontitt hos tannlegen

Behandling av periodontitt

Periodontitt skal alltid behandles av fagfolk. Dersom du mistenker periodontitt bør du derfor oppsøke hjelp hos tannlegen din for å få en korrekt vurdering. Vurdering og behandling fra tannlege kan være med på å bremse utviklingen av periodontitt. Dersom sykdommen har fått tid til å utvikle seg til et alvorlig stadium kreves det behandling av tannlege. Det finnes både kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling av periodontitt.

Ikke-kirurgisk behandling

En ikke-kirurgisk behandling går ut på å fjerne tannstein og plakk som finnes i tannkjøttlommen. Denne prosessen kalles scaling eller depurasjon og gjøres med spesialinstrumenter eller ultralyd. Dette skal gjøre at tannkjøttlommene reduseres. Deretter er det avgjørende at pasienten selv holder sykdommen i sjakk ved å holde god tannhygiene.

Behandling med operasjon

Dersom sykdommen har utviklet seg til et mer alvorlig stadium og tannkjøttlommene har blitt for dype, kan kirurgisk behandling være løsningen. Tannlegen skjærer bort litt av tannkjøttet eller gjør et lite snitt for å få tilgang til det syke området. Deretter fjernes tannstein og sykt vev. Prinsippet er altså det samme som for ikke-kirurgisk behandling hvor man fjerner all tannstein og bakteriebelegg. 

Konsekvensene ved å ikke oppsøke tannlege

Høres hovent tannkjøtt, løse tenner eller noen av de andre symptomene kjent ut, er det viktig at du bestiller konsultasjon hos tannlegen. Det kan være tegn på at du har periodontitt. Sykdommen utvikler seg over tid og dersom man ikke oppsøker tannlege i tide kan det resultere i at tennene faller ut. Periodondtitt er dessverre vanskelig å bli helt kvitt. Et tannlegebesøk kan imidlertid gjøre at utviklingen av periodontitt går langsommere og man kan holde sykdommen i sjakk med god tannhygiene.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.