4 RÅD MOT SÅRT TANNKJØTT

4 Råd mot sårt tannkjøtt

Har du følsomt tannkjøtt? Problemer med følsom munn er blant de fem vanligste bekymringene når det gjelder munnpleie globalt. Heldigvis er det ingen grunn til å lide, ettersom denne artikkelen vil fortelle deg nøyaktig hvordan du kan lindre det såre tannkjøttet.

Hva kan årsaken være til sårt tannkjøtt?

Det kan fort bli frustrerende hvis tannkjøttet er følsomt for temperatur ising i tennene tygging og børsting. Noen av årsakene til betennelse i tannkjøttet er medisinske, mens andre skyldes vaner. Når du leser gjennom følgende muligheter, kan du vurdere dine egne vaner, både når det gjelder å holde munnen sunn, og hvordan du behandler munnen din generelt.

 • Gingivitt: en tilstand som kan unngås med grundig munnhygiene. Har tilstanden først dukket opp, vil det være nødvendig med et tannlegebesøk for å løse problemet – ellers vil det vil føre til rødt og sårt tannkjøtt.
 • Tannråte, slik som hull: en sår tann kan lett gi smertefølelse til det omkringliggende området, inkludert tannkjøttet.
 • Hormonelle endringer, inkludert graviditet: tannkjøttet er en av de første indikatorene på endringer i kroppen og dermed kan det reagere på hormonelle endringer.
 • For hardhent børsting og bruk av tanntråd: du trenger ikke å bruke en hard tannbørste eller høykonsentrert fluortannkrem for å få jobben gjort. Skånsomme tannkremer som Zendium og børster med myke børstehår er utmerket for en grundig rengjøring av tennene.
 • Underernæring: tannkjøttet er ikke bare følsomt for helsen i munnen, men også for helsen i resten av kroppen.
 • Tannanordninger, som retensjonsapparaturer eller tannproteser, som ikke passer perfekt: hvis du mistenker at anordningene ikke passer helt, skal du ikke nøle med å be tannlegen justere dem. Poenget med disse hjelpemidlene er at de skal forbedre munnen og smilet, ikke skape problemer.
SYMPTOMER PÅ SÅRT TANNKJØTT

Symptomer på sårt tannkjøtt

Hvis du leser denne artikkelen, er det en sjanse for at du allerede opplever disse symptomene. Høres noe av dette kjent ut?

 • betent tannskjøtt som blør lett ved børsting eller bruk av tanntråd
 • Pulsering
 • Rødhet

Hvis svaret er ja, har vi fire råd for hvordan du kan håndtere smerten i det ømme tannkjøttet og forhindre at det skjer igjen.

Problemer med følsom munn er blant de fem vanligste bekymringene når det gjelder munnpleie globalt.

Sårt tannkjøtt: slik gjør du

 1. Bestill time hos tannlegen. Tannlegen kan gi deg en profesjonell diagnose og en løsning for det såre tannkjøttet som passer i ditt tilfelle. Du kan også få tips om hva du kan gjøre selv hjemme, og hva du kan gjøre for å forebygge.
 2. Spis noe kaldt: frosne druer, kaldt vann og isbiter kan lindre smerten og også bidra til å redusere hevelsen midlertidig.
 3. Ta en antiinflammatorisk tablett for å redusere hevelsen og bidra til å lege tannkjøttet. Medikamenter bør kun tas med tilsyn av en voksen og med medisinsk tilsyn.
 4. Oppdater munnhygienen: Bruk en mild og skånsom tannkrem som Zendium, få en ny tannbørste med myke børstehår, les deg opp på børsteteknikker, og sørg for å være grundig når du bruker tanntråd. Det såre tannkjøttet kan være et varsel om gingivitt, en tilstand som kan unngås ved å opprettholde godt tannstell hjemme.

Sårt tannkjøtt kan være plagsomt, men når du har forstått årsakene og har snakket med tannlegen din, bør du være i stand til å lindre symptomene raskt. Prøv Zendium BioGum tannkrem som er utviklet spesielt for personer med tannkjøttproblemer. Den inneholder de samme enzymene og proteinene som munnen, inkludert laktoferrin, et protein som er kjent for sine beroligende egenskaper. Det er vist ved klinisk utprøving at den ved hver børsting gir ekstra styrke til å bekjempe årsakene til blødning og betennelse i tannkjøttet. Du kan få mer informasjon om smerter i tannkjøttet og hvordan du skal behandle de ulike symptomene ved å klikke her. 

*Basert på forskning der 28 974 personer, i tretten ulike land rundt om i verden, ble spurt om munnhygienen. Resultatene kan brukes til å representere mer enn halvparten av verdens befolkning. Undersøkelse utført av TNS i 2014-15.

Rådene i denne artikkelen er ikke medisinske råd, de er utelukkende tilgjengelig for informasjonsformål. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din hvis du opplever problemer med tannkjøttet.