I løpet av livet får du to tannsett. Ett sett med melketenner og ett sett med tenner som blir. Det første tannsettet bryter frem i barndommen, og består av 20 melketenner. Senere mister man disse 20 tennene, før det blir erstattet av 32 permanente tenner.
Melketennene bryter som regel frem i en alder av 6 måneder. Alle 20 melketenner er som regel brutt frem i en alder av 3 år. Når melketennene vokser ut, kan det ofte være smertefullt.
Senere, når barn når skolealderen, begynner melketennene å løsne og falle ut. Deretter vil de løpende bli erstattet med permanente tenner.
De permanente tennene skal erstatte melketennene. De bryter som regel frem i 6-års alderen, og i de fleste tilfeller vil alle de permanente tennene ha brutt frem før man når 14-års alderen. Dette kan imidlertid variere fra person til person.
I alt består det permanente tannsettet av 32 tenner. Dette inkluderer også visdomstennene. I utgangspunktet får du 4 visdomstenner som bryter frem bakerst i munnen bak de andre jekslene. Det er imidlertid ikke alle som får alle deres visdomstenner. Noen opplever fullt frembrutte visdomstenner, delvist frembrutte- og ikke frembrutte visdomstenner. Du kan også oppleve at kun noen eller ingen visdomstenner bryter frem. Hos de fleste vil visdomstennene bryte frem i tenårene eller i starten av 20-årene.
Det permanente tannsettet skal vare hele livet. Antallet tenner du får skal du altså passe godt på. Det er derfor viktig å holde god munnhygiene for å beskytte og pleie tennene best mulig.
Det finnes flere forskjellige slags tenner som alle har hver sin funksjon. Tennenes primære funksjon er imidlertid å bearbeide mat. Tennene har også innflytelse på uttale og utseende.
Du har 4 fortenner i overkjeven og 4 fortenner i underkjeven. Fortennene er kjennetegnet ved å være skarpe, lange og slanke. Disse tennene anvendes primært til å bite.
Mellom fortennene og jekslene har du hjørnetennene. Du har i alt fire hjørnetenner. To i overkjeven og to i underkjeven. Hjørnetennene er lange og spisse, og deres funksjon er å bite og flense.
Du har to forskjellige slags jeksler. Små jeksler, også kalt premolarer, og store jeksler eller molarer.
Tennene er oppdelt i to deler. Den ene delen er kronen, som er den synlige delen av tannen og kan ses i munnhulen. Den andre delen er roten som sitter under tannkjøttet nede i knoken. Dette er altså den ikke-synlige delen av tannen. De forskjellige tennene vi har kan også ha forskjellig antall røtter. Fortenner og hjørnetenner har én rot. De små jekslene har én til to røtter. De store jekslene, som ligger bakerst, har som regel to til tre røtter.
Emaljen er det ytterste laget på tannen og har en hard og sterk struktur, designet til å beskytte kronen av tannen. Emaljen er et hvitt, hardt belegg som hovedsakelig består af kalsium og fosfat. Akkurat som tannens andre vev, er emaljen ikke forbundet til kar og nerver. Dette betyr at emaljen ikke kan gjenoppbygges. Det er derfor vigtig å beskytte tennenes emalje, da kroppen ikke kan gjenskape emaljens tannvev.
Under emaljen ligger det man kaller dentin. Dentin er hovedbestanddelen av tannen og består av et hardt, knokeliknende materiale. Dentinen er imidlertid mer elastisk enn den harde emaljen, da den skal beskytte emaljen og forhindre at den knekker. Det er derfor nødvendig med et mykere vev under emaljen. Dentinen har dessuten en gulaktig og lysebrun farge.
I motsetning til emaljen, flyter det væske og celler i dentinen. Dette føres inn til tannens nerver og kar. Dette betyr at dentinen kan gjendannes i tilfelle av at den blir skadet. Årsaken til dette er at væsken og cellene som føres inn til nerver og kar gjør det mulig å gjendanne dentinens vev.
I midten av tannen finnes et mykt vev kjent som pulpa. Her finnes tannens bindevev, nerver og blodkar. Pulpa befinner seg inne i dentinens hulrom og kalles også for pulpakammeret. Det er nettopp cellene i pulpa som sørger for å gjenskape dentinens vev, skulle det bli skadet. Blir pulpavevet utsatt for eventuell karies eller annen traume, kan dette føre til komplikasjoner og store smerter. Dette er fordi det berører tannnens nervevev. Oppstår det infeksjon i pulpa, vil det ofte kreve en rotbehandling for å reparere skadene på tannens innerste vev.
Du bør pusse tenner både morgen og kveld i minimum 2 minutter. På denne måten passer du best på tennene dine. Du rådes også til å gå til tannlegen regelmessig eller oppsøke tannlege dersom du skulle oppleve smerter eller problemer med tenner og tannkjøtt. Dette reduserer risikoen for alvorlige tannskader for eksempel syreskader tenner, og beskytter tennene dine på beste vis.
Med Zendium tannkrem kan du styrke de gode og redusere de dårlige bakteriene inne i munnen. På denne måten oppnår du optimal beskyttelse av tennene dine.
Blir tennene dine ofte utsatt for syre, kan dette skade emaljen på tennene dine. For å beskytte tennene mot syreskader, kan du bruge Zendium Emalje Protect tannkrem. På denne måten kan du unngå alvorlige skader på tennenes emalje og passe godt på tennene dine.
Opplever du derimot ofte karies/hull i tennene, bør du benytte en tannkrem som kan hjelpe spesielt med dette. Zendium Classic tannkrem inneholder enzymer og proteiner som spesifikt beskytter tennene dine mot hull og tannkjøttproblemer.
Opplever du generelt at tenner og tannkjøtt er sensitive og følsomt, kan du også beskytte dine tenner på beste vis med Zendium Sensitive tannkrem. Denne tannkremen er særlig utviklet for en følsom tannhals og bruker de samme enzymene og proteinene som finnes naturlig i munnen.
Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.